ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΤΟΠΙΚΑ

Νέο logistics center 110 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο

Το σχέδιο της Prodea Investments μετά την απόκτηση 17 αγροτεμαχίων στον Ασπρόπυργο Αττικής

Σε μια νέα εξαγορά προχώρησε πρόσφατα η Prodea Investments, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της με μια νέα μεγάλη έκταση στην οποία σχεδιάζεται επένδυση στον τομέα logistics.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη οικονομική κατάσταση 3μήνου (2022) της ΑΕΕΑΠ, στις 18 Απριλίου 2022 η Prodea προχώρησε στην απόκτηση του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΘΡΙΑΣΕΥΣ Α.Ε. Η ΘΡΙΑΣΕΥΣ Α.Ε. στις 31 Μαΐου 2022 προέβη στην απόκτηση 17 αγροτεμαχίων στον Ασπρόπυργο Αττικής συνολικής επιφάνειας 110 χιλ. τ.μ. επί των οποίων σχεδιάζει την ανέγερση σύγχρονου Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής.

Πάντως, η Prodea την 23η Μαΐου 2022 υπέγραψε σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης για την απόκτηση του υπολειπόμενου μετοχικού κεφάλαιού της ΘΡΙΑΣΕΥΣ Α.Ε. υπό την αναβλητική αίρεση της επιτυχούς ανάπτυξης του Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής. Κατά συνέπεια, το τίμημα για την αγορά των μετοχών θα προσδιοριστεί σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους της ως άνω σύμβασης με βάση την καθαρή θέση (NAV) της εταιρείας κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

«Οι εμπορικές αποθήκες (logistics) σημειώνουν ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση, που έχει οδηγήσει στη συμπίεση των αποδόσεών τους και σε ορισμένες περιπτώσεις αύξηση των μισθωμάτων», σημειώνονταν στην ενδιάμεση συνοπτική χρηματοοικονομική πληροφόρηση του ομίλου.

Νέο logistics center 110 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο

Οι επενδύσεις

Σε κάθε περίπτωση, το 2022 μπήκε με θετικά νέα για την Prodea Investments καθώς στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψε κύκλο εργασιών 36,5 εκατ. ευρώ, έναντι 31,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2021, adjusted EBITDA 26,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 18,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, υπό τον Αρ. Καρυτινό, προχώρησε και στην παραπάνω επιχειρηματική κίνηση. Ενώ, όπως πρόσφατα αναφέρθηκε στο πλαίσιο της τακτικής Γ.Σ. της εισηγμένης, η ΑΕΕΑΠ προωθεί και υλοποιεί συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ (σε όρους κόστους, όχι τελική αποτίμηση) με τη διοίκησή της να εκτιμά ότι φέτος θα ολοκληρώσει επενδύσεις, 100 με 150 εκατ. ευρώ.

Η επενδυτική στρατηγική της Prodea, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, συνοψίζεται ως εξής:

  • Έμφαση σε χαρτοφυλάκιο κτηρίων γραφείων με «πράσινα» χαρακτηριστικά με στόχο την εξέλιξη της εταιρείας ως τον μεγαλύτερο επενδυτή πράσινων γραφείων της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.
  • Μείωση της επενδυτικής έκθεσης σε ακίνητα που δεν εμπίπτουν στην τρέχουσα επενδυτική στρατηγική της εταιρείας (non-core assets).
  • Σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε ακίνητα logistics, διατήρηση της επενδυτικής έκθεσης στον ξενοδοχειακό κλάδο και επιλεκτικές τοποθετήσεις σε οικιστικά ακίνητα.

Η Prodea είναι η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ με μεγάλη απόσταση από τις υπόλοιπες όσο αφορά την αξία του χαρτοφυλακίου της, το οποίο αποτελείται από 373 ακίνητα, εύλογης αξίας 2,3 δισ. ευρώ, με ποσοστό πληρότητας 94,9%, ετησιοποιημένα μικτά μισθώματα 145,6 εκατ. ευρώ και μικτή μισθωτική απόδοση 6,8%. Πάντως, αν και αρχίζει να εστιάζει ολοένα και περισσότερο στα logistics, η Prodea κατά βάση στοχεύει στη δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων, κυρίως γραφείων, με πράσινα χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Αριστοτέλης Καρυτινός, κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων, σημείωσε ότι η συνολική Μικτή Αξία (GAV) πράσινων κτηρίων στο τέλος του 2022 θα είναι 505 εκατ. (περίπου το 38% του συνολικού GAV γραφείων της ΑΕΕΑΠ).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ