ΑΠΟΨΕΙΣ

Offshore: η μεταμέλεια ως υποκρισία

Μπορεί τελικά η κυβέρνηση να αποφάσισε να αλλάξει την επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες, αλλά τώρα πια αυτή η “μεταμέλεια” είναι σκέτη υποκρισία αφού δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ.

Στο Άρθρο 2 του Ποινικού Κώδικα αναφέρονται ξεκάθαρα τα εξής:

1. Αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις.

2. Αν μεταγενέστερος νόμος χαρακτήρισε την πράξη όχι αξιόποινη παύει και η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε καθώς και τα ποινικά επακόλουθά της.

Συνεπώς είναι αργά πλέον για την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης. Η ζημιά έχει ήδη γίνει αφού ο νέος νόμος ίσχυσε έστω και για μία ημέρα και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα το γνωρίζει αυτό και επομένως προβαίνει τώρα στην αναθεώρηση του νόμου έχοντας επίγνωση ότι μια πλειάδα πολιτικών που ήταν μπλεγμένοι με offshore “καθάρισαν” πλέον οριστικά και δεν πρόκειται να διωχθούν ποτέ ποινικά. Επιπλέον, όσο κι αν αυστηροποιηθούν τώρα οι απαγορεύσεις συμμετοχής πολιτικών σε offshore, οι παλιοί “ένοχοι” δεν επηρεάζονται σε τίποτα – σε κάθε περίπτωση θα μπορούν να επικαλεστούν τον ευνοϊκό γι’ αυτούς νόμο που ίσχυσε για λίγες μέρες και τους απαλλάσσει.

Πιθανότατα αυτό το γνωρίζουν και οι υπεύθυνοι της αντιπολίτευσης, αλλά βολεύονται με την απαλλαγή των δικών τους ανθρώπων και απλώς φωνάζουν για την απόσυρση του νόμου για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Το γεγονός είναι ότι το πολιτικό σύστημα κατάφερε και έστησε μία αριστοτεχνική απάτη με πολύ απλό αλλά άψογο τρόπο αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα νομικά παραθυράκια.

Το νόμιμο έγινε ωραιότατα και ηθικό. Περαστικά μας…


A.K.

 

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ