ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι απίστευτες απαιτήσεις της Τουρκίας σε Σουηδία και Φινλανδία για να μπουν στο ΝΑΤΟ

Στο φως ήρθαν οι τουρκικές αιτιάσεις απαιτήσεις προς την Σουηδία και την Φινλανδία, προκειμένου να άρει η χώρα το άτυπο βέτο της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία παρουσίασε στις δύο χώρες μια λίστα με δέκα προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της Άγκυρας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε το δίκτυο Yeni Safakσήμερα.

Οι απίστευτες απαιτήσεις της Τουρκίας σε Σουηδία και Φινλανδία για να μπουν στο ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση της γείτονος χώρας δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη γνησιότητα αυτής της λίστας, το περιεχόμενό της αντιστοιχεί σε προηγούμενες επίσημες δηλώσεις της Άγκυρας.

Η Τουρκία αντιτάσσεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη στρατιωτική συμμαχία, χαρακτηρίζοντάς τες «ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων» υπονοώντας πως φιλοξενούν στα εδάφη τους μέλη κουρδικών ομάδων, όπως το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο είναι απαγορευμένο στην Τουρκία.

Η λίστα των αιτημάτων, εάν επιβεβαιωθεί η γνησιότητά της, δείχνει ότι οι φόβοι που σχετίζονται με την τρομοκρατία εξακολουθούν να αποτελούν βασικό ζήτημα για την Άγκυρα αναφορικά με την ένταξη του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ. Επτά στις δέκα απαιτήσεις σχετίζονται με αυτό το ζήτημα.

Να κλείσουν τα γραφεία του PKK και της FETO

Πρώτη απαίτηση της Τουρκίας φαίνεται να είναι να την στηρίξουν οι δύο χώρες «στον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων», συμπεριλαμβανομένου του PKK και της Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φετουλάχ (FETO), η οποία είναι ύποπτη για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 καθώς και των θυγατρικών τους ομάδων.

Άλλη προϋπόθεση στη λίστα της Άγκυρας είναι ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να «θέσουν τους απαραίτητους νομικούς κανόνες και το νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Επιπλέον, θέλει οι σουηδικές και οι φινλανδικές αρχές να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια δημιουργίας γραφείων για τα παραρτήματα του PKK. Οι δραστηριότητες της FETO στις δύο χώρες πρέπει να απαγορευτούν και να κλείσουν οι ιστοσελίδες και τα γραφεία τύπου τους, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύει η Yeni Safak.

Η Άγκυρα ζήτησε επίσης το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των οργανώσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, την απέλαση και την έκδοση υπόπτων για τρομοκρατία και την απαγόρευση των διαδηλώσεων υποστήριξής τους.


Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ