ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση της μετάλλαξης Όμικρον

Η μεταδοτικότητα, η ανοσιακή απόκριση και η βαρύτητα των συμπτωμάτων αναμένεται να διαμορφώσουν τη λύση των επιστημόνων στον «γρίφο» της μετάλλαξης «Όμικρον».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, τα τρία σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους «Όμικρον» και για τη χώρα μας, αλλά και γενικότερα για όλες τις χώρες, είναι τα εξής:

  • Πρώτον, πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός.
  • Δεύτερον, πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα και τα ανοσοκύτταρα και να διαταράσσει τον ανοσιακό μηχανισμό.
  • Τρίτον, πόσο επιβαρυντικός, ενδεχόμενα, είναι στην κλινική έκφραση της νόσου, δηλαδή εάν αυξάνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω βαρύτητας νόσου ή και τους θανάτους.

Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, το Εθνικό Ινστιτούτου το Γιοχάνεσμπουργκ επιβεβαίωσε την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης. «Μέσα σε λίγες ημέρες αναφέρεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από περίπου 3.500 κρούσματα ανήλθε στις 8.500. Με βάση δε την εξελικτική βιολογία του Πανεπιστημίου του Βελγίου εκτιμάται ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ότι η μετάλλαξη “Δέλτα” στο ίδιο χρονικό διάστημα», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Παράλληλα, για την επίδραση της «Όμικρον» στους μηχανισμούς της ανοσίας, «μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει. Υπάρχει μία μεγάλη αναδρομική ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, αλλά αν εντοπίσει κανείς, όπως έκαναν οι ερευνητές, στο διάστημα που επικρατεί στη Νότιο Αφρική, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων- σε άτομα δηλαδή που έχουν νοσήσει- είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος».

Στην περίπτωση των εμβολιασμένων, στα άτομα τα οποία νόσησαν, με τον αριθμό που είπαμε των επαναλοιμώξεων, φαίνεται ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή. «Η θέση πολλών ειδικών, και του Φάουτσι μεταξύ αυτών, είναι παρόμοια. Υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά απαιτούνται, βέβαια, μελέτες σε πραγματικές συνθήκες για τον καθορισμό του βαθμού προστασίας. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το κρατήσουμε ως αισιόδοξο και το οποίο αντιρροπεί τον όποιο πανικό μπορεί να δημιουργείται για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την επικράτηση της “Όμικρον”», επεσήμανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Στο κλίμα αυτής της αβεβαιότητας μπορεί κανείς να αντιπαραθέσει την τεκμηριωμένη, την πρώτη μελέτη από το Ισραήλ, αλλά και άλλες που ακολουθήσαν, αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των εμβολίων που χορηγούνται. Να θυμηθούμε την κατά 93% προστασία από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, 92% από τη σοβαρή νόσο και 81% από το θάνατο, ενώ ταυτόχρονα ο εμβολιασμός μειώνει και τον αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα. Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων», πρόσθεσε.

Τρίτη δόση

Αναφερόμενη στην 3η δόση, υπογράμμισε δε ότι «αυξάνει 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερικών αντισωμάτων».

Σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής για βράχυνση του χρόνου ανάμεσα στις δόσεις -όσον αφορά στην αναμνηστική δόση-, τόνισε ότι «στοχεύει στην βέλτιστη προστασία του πληθυσμού λόγω της μετάλλαξης», ενώ χαρακτήρισε «αβάσιμη» τη σκέψη ότι η ανοσία διαρκεί τρεις μήνες.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε», είπε η κ. Θεοδωρίδου και αυτά είναι τα εμβόλια και τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Ερωτηθείσα σχετικά με την απόφαση να μειωθεί ο χρόνος αναμονής μέχρι την 3η δόση από τους έξι στους τρεις μήνες, είπε ότι «με το ποσοστό του εμβολιασμού στην χώρα μας, σε έναν μήνα μπορούν να σημειωθούν πολλές λοιμώξεις. Τα επιδημιολογικά δεδομένα διαφοροποιούν την στρατηγική για τον εμβολιασμό».

«Μπαίνουμε σε εποχή που βοηθάει την διάδοση των λοιμώξεων, περιμένετε λίγο, νομίζω ότι θα την ακολουθήσουν και άλλοι», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ