ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγές στο ΣτΕ από την αυτοδιοίκηση κατά της δέσμευσης διαθεσίμων

11048726_733885770065932_6171865995448724964_nΤη σφοδρή αντίδραση φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης προκάλεσε η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Ήδη φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις καθώς και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρώσουν δικαστικά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γ.Πατούλης κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, τονίζοντας ότι πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών.

Η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων, προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης. Παράλληλα, συγκαλείται την Τρίτη έκτακτο ΔΣ της ΚΕΔΕ, στο οποίο θα προσκληθούν οι πρόεδροι όλων των Π.Ε.Δ., για να καθορίσει το πλάνο των κινητοποιήσεων.

Εξάλλου μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, διακόπηκε για την Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο καταδίκασε την απόφασή αυτή.

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά της Αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία θα ζητήσει ακύρωση της ΠΝΠ, αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, με την ΠΝΠ σταματούν ουσιαστικά όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και καταδικάζεται η Αυτοδιοίκηση σε «παύση πληρωμών». «Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση ακυρώνει τη λαϊκή εντολή της Αυτοδιοίκησης και ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα της Ελλάδας» δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ