ΤΟΠΙΚΑ

"Στα κάγκελα" οι δήμαρχοι για την αρπαγή των χρημάτων τους

kedeee-thumb-largeΕν μέσω φωνών και αποδοκιμασιών πραγματοποιήθηκε εχθές σε μια κατάμεστη αίθουσα η έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στην οποία κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά στην εκταμίευση των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ενδεικτικό του πανδαιμόνιου που επικράτησε στην αίθουσα ήταν η σφόδρα επίθεση των δημαρχών προς τον κ. Μάρδα με φράσεις όπως : “Αυτή είναι η Δημοκρατία σας;”.
Πρόεδρος της ΚΕΔΕ: 
«Απαράδεκτη και πολιτικά κατακριτέα η  κυβερνητική απόφαση, πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού» 
«Απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και πολιτικά κατακριτέα» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, την Π.Ν.Π., κατά την έναρξη της  συνεδρίασης του Δ.Σ., κάνοντας λόγο, παράλληλα, για μία «προσχεδιασμένη ενέργεια». Παράλληλα ο δήμαρχος Αμαρουσίου,  είπε πως « η  κυβερνητική απόφαση, πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών».
«Δικαιολογημένες» χαρακτήρισε τις αντιδράσεις των Δημάρχων, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας
Δημήτρης Μάρδας
Δημήτρης Μάρδας

Παρών ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» τις αντιδράσεις των Δημάρχων, «μιας και δεν υπήρξε ενημέρωσή τους», όπως είπε, ενώ τόνισε πως τα χρήματα αυτά θα τοποθετηθούν σε repos και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της Χώρας, για τους «επόμενους δύο μήνες»,

 με τους Δήμους ανά 15 ημέρες να υποβάλουν αιτήματα προς την ΤτΕ, προκειμένου να παίρνουν χρήματα, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα των δύο μηνών.
Συνεχίζοντας ο κ. Μάρδας και αναφερόμενος σε λεπτομέρειες της διαδικασίας υπογράμμισε : «Με 2,5%, σε λογαριασμό διαθεσίμων της ΤτΕ, θα τοκιστεί το περίσσευμά σας, που αν το χρειαστούμε μπορούμε να το δανειστούμε για βραχυπρόθεσμο δανεισμό 15 ημερών. Τώρα, αν εσείς τα χρειαστείτε, με αίτημά σας προς την Τράπεζα της Ελλάδας, μπορείτε να πάρετε άμεσα χρήματα, αν αυτά δεν υπερβαίνουν το 10% της καταβολής σας και αν είναι πλέον του 10% σε δύο μέρες».
«Τα χρήματα που καταθέτετε υπάρχει Νόμος, που δεσμεύει το Κράτος να τα επιστρέψει σε σας, αλλά και τους λοιπούς Φορείς, που θα πράξουν το ίδιο», συμπλήρωσε ο κ. Μάρδας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αιρετών.
«Από το ΕΣΠΑ δεν πήραμε ούτε ένα Ευρώ» απάντησε ο κ. Μάρδας, σε τοποθέτηση Δημάρχων και πρόσθεσε: «Τα χρήματα του ΕΣΠΑ χρησιμοποιούνται μόνο για το ΕΣΠΑ».
Στη συνέχεια, ο Αν. Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας στις ερωτήσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, διευκρίνισε, πως «τα χρήματα που ζητούνται είναι από τα “διαθέσιμα” και μόνο των Δήμων – χωρίς να διευκρινίζει αν αυτά τα “διαθέσιμα” αφορούν και τα ανταποδοτικά έσοδα των Δήμων – αφού πρώτα υπολογιστούν οι υποχρεώσεις τους».
Σχετικά με την αναδρομικότητα της ρύθμισης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου – έναρξη ισχύος από 17.03.15 – ο κ. Μάρδας απάντησε:
«Ναι, έγινε για την κάλυψη κάποιου συναδέλφου σας», αναφερόμενος στην προηγούμενη της Π.Ν.Π. απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.
Οι απαντήσεις του αν. Υπ. Οικονομικών στις ερωτήσεις των Δημάρχων
Στη συνέχεια, και απαντώντας στις δεκάδες ερωτήσεις των παρευρισκομένων Δημάρχων, ο κ. Μάρδας απάντησε στις κυριότερες αυτών:
1. «Δεν υπάρχει στάση πληρωμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πλήρωσα 174 εκ. Ευρώ το προηγούμενο διάστημα».
2. «Απρόσμενα γεγονότα μας οδήγησαν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η Τροπολογία για την οποία κάνατε λόγο χρειάζεται σχετικό Νόμο και ο χρόνος δεν υπήρχε».
3. «Τα χρήματα που θα πάρουμε είναι 2 – 2,5 δις €. Ποιος μίλησε για 12 δις €;».
4. «Για τα “ανταποδοτικά” συγκεκριμένη απάντηση θα έχετε το απόγευμα».
5. «Τα δεσμευμένα με δικαστικές αποφάσεις χρήματα Δήμων (σ.σ. από απαιτήσεις προμηθευτών, εργολάβων κ.ά.) δεν θα μεταφερθούν στην ΤτΕ».
6. «Τα χρήματα που απαιτούνται για πληρωμή υπογεγραμμένων συμβάσεων Δήμων, θα καταχωρηθούν στις υποχρεώσεις σας, σύμφωνα με τη διαδικασία που σας ανέλυσα».
Η Ένωση προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης.
Σημειώνεται ότι η  Ένωση προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης.
Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εισάγεται σήμερα  Τετάρτη 22 Απριλίου, στις 18:00, για συζήτηση και επεξεργασία το νομοσχέδιο «Κύρωση της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος” (Α41)».
Γ. Καμίνης: Ενημέρωσα για τη δέσμευση των αποθεματικών την αρμόδια Επίτροπο
Ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης έκανε γνωστό πως για το θέμα ενημέρωσε την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Corina Cretu, ενώ θα εξηγήσει την κατάσταση και στην συνάντηση των δημάρχων των πρωτευουσών της ΕΕ.
Την ώρα που οι πόλεις σε όλο τον κόσμο καλούνται να διαδραματίσουν ρόλο εκεί που οι κυβερνήσεις αδυνατούν, στην Ελλάδα δέχονται νέο πλήγμα, καταλήγει ο κύριος Καμίνης.
Γιώργος Τσουκαλάς: 
Η απόφαση για τη δέσμευση των αποθεματικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργεί εικόνα θεσμικής οπισθοδρόμησης και θέτει εμπόδια στη λειτουργία των δήμων. 
Γιώργος Τσουκαλάς
Γιώργος Τσουκαλάς

Σχολιάζοντας την απρόσμενη αυτή απόφαση της κυβέρνησης ο δήμαρχος Ελευσίνας Γ. Τσουκαλάς δήλωσε: ‘’Η απόφαση για τη δέσμευση των αποθεματικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργεί εικόνα θεσμικής οπισθοδρόμησης και θέτει εμπόδια στη λειτουργία των δήμων.

Η απάντηση της Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί παρά να είναι διαφορετικής ποιότητας. Οφείλει αντιμετωπίζοντας τη συγκεκριμένη δυσκολία, να φροντίζει για επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, να παρέχει με τις επιλογές και τη συμπεριφορά της ασφάλεια, να κερδίζει την εμπιστοσύνη ακολουθώντας πολιτικές μακρόπνοες από τα πριν συνεννοημένες και εμπεδωμένες στη συνείδηση και το μυαλό του δημότη
Δύο επιπλέον παρατηρήσεις
α) Η δέσμευση των διαθεσίμων πλήττει κυρίως δήμους που έχουν ταμειακό πλεόνασμα. Πλεόνασμα που σε πείσμα των καιρών (παλαιότερων και τωρινών) με κόπο διατηρήθηκε
β) αποκόπτει την (όποια) αναπτυξιακή και κοινωνική προοπτική των Δήμων αφού τους αναγκάζει να διαχειριστούν χρηματικά ποσά που τους επιτρέπουν να καλύψουν τις άμεσες και ελάχιστες ανάγκες τους
Μακάρι όλα τα παραπάνω να διαρκέσουν για το σχεδιαζόμενο από την Κυβέρνηση διάστημα’’.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη πράξη , ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Κώστας Αγοραστός
Κώστας Αγοραστός

«Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση του, αποφάσισε και διέταξε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Χώρας, να μεταφέρουν όλα τα ταμειακά τους διαθέσιμα, δηλαδή τα χρήματα που έχουν για τη λειτουργία τους, τα έργα και κάθε άλλη πληρωμή χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Πρόκειται για μια κίνηση δημοσιονομικού πανικού που δημιουργεί συνθήκες “παύσης πληρωμών” με κίνδυνο να σταματήσουν τα έργα (δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, επενδύσεις καθώς και τους εργαζόμενους σ’ αυτά…).

Η μισθοδοσία του συνόλου των υπαλλήλων και των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις Περιφέρειες και τους Δήμους της Χώρας, ύστερα από τη δραματική αυτή εξέλιξη και χωρίς ευθύνη των Περιφερειών και των Δήμων, καλύπτεται μόνον για 15 ημέρες. Οι Περιφέρειες όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλαν και συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια γιατί για εμάς πάνω από όλα είναι η πατρίδα και οι Έλληνες. Από καιρό είχαμε διαβλέψει τον κίνδυνο, είχαμε προειδοποιήσει τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος όμως παρ’ όλες τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, σήμερα απώλεσε και τα τελευταία αποθεματικά αξιοπιστίας.Η πράξη αυτή δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των Περιφερειών και θίγει την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ