ΤΟΠΙΚΑ

"Ελπίζουμε και εργαζόμαστε για το άνοιγμα της Ευρώπης αλλά και της ανθρωπότητας ολόκληρης, σε νέες προοπτικές, που θα μας απομακρύνουν από τυχόν ζοφερή επανάληψη του ολέθρου"

meletiou 18Στη γόνιμη συνεργασία των πνευματικών και πολιτιστικών θεσμών του Δήμου, με το Επιστημονικό – Πολιτιστικό Κέντρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενός Μορφωτικού Πρωτοκόλλου, αναφέρθηκε ο  Δήμαρχος Ασπροπύργου Νικόλαος Μελετίου, στη ομιλία  του, στo Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα, «70 χρόνια από τη Μεγάλη Νίκη. Η εξαιρετική επικαιρότητα του θριάμβου του 1945».
Το Διεθνές συνέδριο, που τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, οργανώθηκε από τον όμιλο των εκδόσεων “Contact”, που μεταξύ άλλων εκδίδει και τη ρωσόγλωσση εφημερίδα ¨Athinski Courier¨.
 Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε και παρακολούθησε, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Βουλευτής Επικρατείας και υποστράτηγος ε.α., κ. Νικόλαος Τόσκας.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μελετίου – μεταξύ άλλων – επεσήμανε τα εξης : 
 
«Κύριες και Κύριοι, όπως, πιθανότατα γνωρίζετε, σχεδόν οι μισοί Πολίτες του Ασπρόπυργου, που πρόσφατα, για τρίτη συνεχή, δημοτική θητεία, μου έδωσαν την εντολή  να συντονίζω το βηματισμό της πόλης μου, είναι ρωσόφωνοι Έλληνες. Ομογενείς δικοί μας, αλλά -επιτρέψτε μου να πω- και δικοί σας, αγαπητοί φίλοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς δεν έβγαλαν ποτέ απ΄ την καρδιά τους, εκείνους τους τόπους όπου έζησαν, όποιες κι αν ήταν οι συνθήκες της ζωής τους, ως πολίτες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ο αμοιβαίος σεβασμός κι η ειλικρινής συνεργασία λοιπόν , είναι εμπνευσμένη από,  τις κοινές μας αρχές, την κοινή μας Πίστη, και την απόφασή μας, να καταδεί
ξουμε, στους Λαούς των Χωρών μας, και στην Πολιτική και Πνευματική Ηγεσία της Ελλάδας και της Ρωσίας, το κοινό μας χρέος, τον κοινό μας κλήρο,  με γνώση της ιστορίας, με τη διδαχή του χθες, με ψύχραιμη και ακριβοδίκαιη προσέγγιση, στα θετικά και στα αρνητικά πρότυπα των σχέσεών μας, διαμέσου των αιώνων, ώστε να στήσουμε, τα αναχώματα εκείνα, που έχει ανάγκη, και πάλι η ανθρωπότητα, προκειμένου να μη βιώσει εκ νέου, τη φρίκη ενός νέου Παγκόσμιου Πολέμου.
Επίσης, επιδιώξαμε σταθερά, ως Δήμος Ασπροπύργου, δημιουργική συνεργασία, με τη Ρωσική Ομοσπονδία, σε πλήθος τομέων. Και στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος μας, και το Επιστημονικό – Πολιτιστικό Κέντρο, της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, συνυπογράψαμε ένα Μορφωτικό Πρωτόκολλο. Το οποίο, όχι μόνο δεν έμεινε «γράμμα κενό», αλλά καθίσταται, καθημερινά, πρότυπο πλαίσιο διμερών ανταλλαγών, δια του οποίου, διευρύνουμε διαρκώς τους ορίζοντες μιας πολύπλευρης συνεργασίας, που ήδη αποδίδει καρπούς.
Τούτη την ώρα, στον Ασπρόπυργο λειτουργούν τέσσερα τμήματα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας, με μαθητές που, στην πλειονότητά τους, είναι πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
 Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη πολύπλευρη συνεργασία του Δημοτικού μας Ωδείου, της Φιλαρμονικής μας Ορχήστρας, της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής, αλλά και όλων των τμημάτων του Πνευματικού μας Κέντρου, με ρώσους καλλιτέχνες και σχήματα, είτε για δημόσιες εκδηλώσεις, είτε για την παραγωγή υψηλού επιπέδου τηλεοπτικών προγραμμάτων, που προβάλλονται από τον Τηλεοπτικό Σταθμό του Δήμου Ασπροπύργου, τον “attica tv”. Επίσης, η πρόσφατη συνεργασία μας, με την ¨Mosh Films¨, επιφυλάσσει στους τηλεθεατές του καναλιού μας, μια σειρά από τα αριστουργήματα του σύγχρονου, ρωσικού κινηματογράφου.
Ολοκληρώνοντας πάνω απ΄ όλα έλω να επισημάνω  όμως το μήνυμα – πρόκληση, που εκπέμπουν οι προγραμματισμένες εισηγήσεις – διαλέξεις αυτού του Συνεδρίου που  απευθύνεται πρωτίστως σε εκείνους τους ηγέτες και σε εκείνες τις χώρες, που επιμένουν, να θέτουν και να υπηρετούν, «κόκκινες γραμμές» ανθρωπιάς, ελευθερίας και αξιοπρέπειας, με μόνο στόχο, τον 21ο αιώνα, να μη ξαναζήσουμε μια θριαμβευτική αναβίωση του ολέθρου και της καταστροφής.
Ελπίζουμε, εργαζόμαστε, προσευχόμαστε, για την ειρήνη και την παγκόσμια αρμονία, που όλοι οι άνθρωποι ονειρεύτηκαν, τη στιγμή της λήξης του πολέμου, το 1945! Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, 70 χρόνια μετά, η εικόνα κι η προοπτική της ειρήνης είναι θαμπή, κι ο δρόμος για την επίτευξή της, γεμάτος παγίδες και εμπόδια!
Στο πλαίσιο αυτό, σας εύχομαι εύστοχες επισημάνσεις και καίρια συμπεράσματα, να είναι το επιστέγασμα τούτου του Συνεδρίου, ώστε να σηματοδοτήσει θετικά, το άνοιγμα της Ευρώπης, της ανθρωπότητας ολόκληρης, σε νέες προοπτικές, που θα μας απομακρύνουν, από τη ζοφερή προοπτική της επανάληψης του ολέθρου, που σαν τούτες τις μέρες -70 χρόνια πριν- πιστέψαμε πως αφήναμε οριστικά πίσω μας!»

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ