ΕΛΛΑΔΑ

Στροφή 180 μοιρών στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές

74FC2FA6A1DA60D768D7B0103CC0749AH στενότητα χρόνου και το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα οδήγησαν τα τελευταία 24ωρα την κυβέρνηση πιο κοντά στις θέσεις της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για μια συμφωνία «πακέτο» που ουσιαστικά συνεπάγεται την ολοκλήρωση της πέμπτης -και εκκρεμούσας- αξιολόγησης της τρόικας. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά τερματίστηκε και το δόγμα της «δημιουργικής ασάφειας» που είχε εισαγάγει ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα επιδιώκει πλέον με την συμφωνία «πακέτο» αφενός να λάβει έως τις 12 Μαΐου το πράσινο φως από την ΕΚΤ για αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες, αφετέρου να διασφαλίσει ότι έως το τέλος Ιουνίου θα έχει οδηγηθεί σε συμφωνία με τους πιστωτές προκειμένου να λάβει την δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Με τα χρήματα αυτά θα μπορέσει να αποπληρώσει όλες τις μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, κάτι που με την ενδιάμεση συμφωνία δεν ήταν διασφαλισμένο.

Η προοπτική, άλλωστε, της ομαλής εξυπηρέτησης  των υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, με την καταβολή των 2,6 δισ. ευρώ προς το Ταμείο το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου και των 6,8 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στο δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου είναι βασική προϋπόθεση για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα και να διασφαλιστεί η ρευστότητά της.

Πάντως, αν και κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να υποστηρίζουν πως η συμφωνία που θα επιτευχθεί έως τα τέλη Ιουνίου θα διασφαλίζει και την ομαλή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έως το 2016 -κυρίως μέσω διευθέτησης του χρέους στην βάση των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012- η άποψη αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο το Eurogroup, το οποίο έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως η τρέχουσα αξιολόγηση δεν σχετίζεται με τις αποφάσεις «για την επόμενη ημέρα».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ