ΤΟΠΙΚΑ

Βαρύτητα στο εγχείρημα της Ελευσίνας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης δίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής

eleusina aerofotografiaΤην Δευτέρα 27/04/2015 μετά από πρόταση του φορέα για τη διεκδίκηση της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 και με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Βασιλείου Γιάννη έγινε συνάντηση στην Αντιπεριφέρεια στην οποία παρευρέθηκαν : ο οικοδεσπότης, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Προγραμματικού Σχεδιασμού Τασούλη Ελισσάβετ, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Εύη Αποστολάκη, η Εντεταλμένη Σύμβουλος για τον Τουρισμό Δημοπούλου Ελένη, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τον Τουριστικό Σχεδιασμό Θεόδωρος Αγγελόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Βέττα Καλλιόπη και αντιπροσωπεία του φορέα.
   Εκτιμήθηκε ότι η υποψηφιότητα της Ελευσίνας διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να κριθεί επιτυχημένη.
   Η βασική ιδέα (concept) πάνω στην οποία στηρίζεται το όλο εγχείρημα αξιολογήθηκε ως πολύ καινοτόμος μεν, αλλά και με ισχυρή θεμελίωση στην πολιτιστική παράδοση της πόλης.
   Η ανάλυση των απαιτούμενων για τη σύνταξη του φακέλου από μέλη του φορέα ήταν εμπεριστατωμένη και έγινε εύκολα κατανοητό το υψηλό επίπεδο των απαιτήσεων αλλά ταυτόχρονα και η μεγάλη ωφελιμότητα για τον στρατηγικό σχεδιασμό της πόλης.
   Όλοι οι παρευρισκόμενοι εκτίμησαν την βαρύτητα του εγχειρήματος για την Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κοινή αντίληψη όλων είναι ότι για να προκύψει Πολιτιστική Πρωτεύουσα από την Αττική απαιτείται συνεχής και σε όλα τα επίπεδα συνεργασία με την Περιφέρεια από την οποία ζητήθηκε να στηρίξει πολιτικά καθώς και οικονομικά την υποψηφιότητα.
   Η εξέλιξη της συνάντησης έλαβε χώρα στον εμβληματικό χώρο του Ελαιουργείου στον οποίο ως γνωστόν τελούνται τα  << Αισχύλεια >>. Για μία ακόμη φορά μας δόθηκε η δυνατότητα να οραματιστούμε το μέλλον σε αυτό το χώρο, ο οποίος παραμένει ζωντανός και δραστήριος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο (ΠΑΚΠΠΑ) Ελευσίνας, έγινε η πρώτη συνάντηση του “Δικτύου Δημιουργικών Πολιτών” της επιτροπής ELEUSIS 2021. Σε μια κατάμεστη αίθουσα συζητήθηκαν διεξοδικά οι άξονες που αφορούν το εγχείρημα της διεκδίκησης, και όλοι συμφώνησαν ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι στο μεγάλο αυτό στόχο.
Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες, πολίτες και φορείς της περιοχής, συζήτησαν και εξέφρασαν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το επιχείρημα της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Κατατέθηκαν δημιουργικές απόψεις, τόσο για το περιεχόμενο του πολιτισμού και πως θα πρέπει να λειτουργεί στη καθημερινότητα του πολίτη, όσο και για την ανάγκη εντοπισμού των όποιων στρεβλώσεων και προσπάθεια αποκατάστασής τους. Υπήρξε κοινή πεποίθηση όλων των παρευρισκόμενων ότι υπάρχουν τα περιθώρια αυτοοργάνωσης της γειτονιάς, ώστε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για δράσεις που θα αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων αλλά και των υποδομών όπου χρειάζονται υποστήριξη ή την δημιουργία νέων.
Τέλος, πολλοί κάτοικοι της πόλης εξέφρασαν την επιθυμία τους να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και δεσμεύθηκαν να γίνουν αρωγοί της σπουδαίας αυτής προσπάθειας.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ