Παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ το 2023

Ποτέ άλλοτε δεν είχαν κατασκευαστεί σε όλον τον κόσμο τόσες πολλές μονάδες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, όσο το 2022

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 4΄
Παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ το 2023

Ποτέ άλλοτε δεν είχαν κατασκευαστεί σε όλον τον κόσμο τόσες πολλές μονάδες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, όσο το 2022: ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην έκθεσή του που παρουσιάστηκε σήμερα στο Παρίσι, ανέφερε ότι την περασμένη χρονιά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έφτασε σχεδόν τα 340 γιγαβάτ. Για το 2023, ο ΙΕΑ αναμένει αύξηση άνω των 440 γιγαβάτ από ΑΠΕ και για το 2024, πάνω από 550 γιγαβάτ.

Η αύξηση ρεκόρ το 2022 οφείλεται κυρίως στα φωτοβολταϊκά, τα οποία από μόνα τους παρήγαγαν πρόσθετη ενέργεια, ισχύος 220 γιγαβάτ παγκοσμίως. Στον τομέα των φωτοβολταϊκών, ο IEA αναμένει ότι το 2024 η παραγόμενη ενέργεια θα αυξηθεί κατά 310 γιγαβάτ.

Η μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όλων των εποχών, αναμένεται το 2023. Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί το επόμενο έτος, όταν η συνολική παγκόσμια δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί στα 4.500 γιγαβάτ, που ισοδυναμεί με τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί. «Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ταχείας επέκτασης της νέας παγκόσμιας ενεργειακής οικονομίας», δήλωσε ο διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ. «Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έδειξε ότι οι ΑΠΕ είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει ο ενεργειακός εφοδιασμός όχι μόνο καθαρότερος, αλλά και ασφαλέστερος και πιο προσιτός», τόνισε ο Μπιρόλ, καλώντας τις κυβερνήσεις να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να επιταχύνουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ

Αύξηση κατά ένα τρίτο

Σύμφωνα με την έκθεση του IEA, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την υπέρβαση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ και στην Ινδία, επίσης, τα νέα μέτρα που υιοθετούνται , θα συμβάλουν σε σημαντική αύξηση τα επόμενα δύο χρόνια. Η Κίνα, επίσης, εδραιώνει την ηγετική της θέση και θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 55% της παγκόσμιας επέκτασης της ικανότητας ΑΠΕ τόσο το 2023 όσο και το 2024. Μετά από χρόνια υποτονικής επέκτασης των ανεμογεννητριών, ο IEA αναμένει επίσης ανάπτυξη 70% για το 2023. Η ταχεία ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην ολοκλήρωση έργων στην Κίνα που προηγουμένως επιβραδύνθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού , αλλά και στα έργα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη που καθυστερούσαν λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το αν θα συνεχιστεί η ανάπτυξη το 2024 θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των κυβερνήσεων να πιέσουν τις εγκρίσεις των έργων ΑΠΕ.

Ο ΙΕΑ επισημαίνει μάλιστα ότι σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά, οι αλυσίδες εφοδιασμού για ανεμογεννήτριες δεν αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα ώστε να συμβαδίζουν με την αυξανόμενη ζήτηση μεσοπρόθεσμα. «Λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, ο ΙEA αναμένει ότι η παγκόσμια επέκταση των δυνατοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές θα αυξηθεί εφέτος, κατά ένα τρίτο», αναφέρει η έκθεση. «Οι υψηλότερες τιμές των ορυκτών καυσίμων και οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας». Σε σύγκριση μάλιστα με την περίοδο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πρόβλεψη για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 40%.

Ο ΙΕΑ επισημαίνει ωστόσο, ότι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να επεκταθούν , για να διασφαλιστεί ότι το τεράστιο δυναμικό της ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα αξιοποιηθεί πλήρως.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Μοιραστείτε το άρθρο