ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωριστικό «άλμα» 5,1% τον Δεκέμβριο

Στο 5,1% σκαρφάλωσε τον Δεκέμβριο του 2021 ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, με το κόστος για φυσικό αέριο να εκτινάσσεται κατά 135,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής: 

  • Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, προέκυψε αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 5,1%. 
  • Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021, προέκυψε άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,7%. 
  • Ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή για το 12μηνο του 2021, παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το αντίστοιχο 12μηνο του 2020. 

Και ενώ το νέο κύμα ακρίβειας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για μια σειρά προϊόντων, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι αντιμέτωποι τόσο με αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όσο και με φουσκωμένους λογαριασμούς, η κυβέρνηση ψάχνει τη χρυσή λύση ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία αλλά και να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά.  

Το μείγμα των μέτρων μέχρι τώρα περιλαμβάνει επιδοτήσεις για την ενέργεια αλλά και τις φοροελαφρύνσεις που ισχύουν ενώ ως επιπλέον ανάχωμα θα χρησιμοποιηθεί και η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού με τη κυβέρνηση να τρέχει να τη φέρει πολύ πιο γρήγορα. Πάντως η αστοχία της κυβέρνησης για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ως ανάχωμα στις επιπλέον επικείμενες αυξήσεις ήταν εμφανής.  

Από τη μία ο Άδωνις Γεωργιάδης αρχικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ σε κάποια βασικά είδη, με τον Υπουργό Οικονομικών να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό όπως τελικώς έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Για να προχωρήσει μια μείωση των συντελεστών ΦΠΑ χρειάζεται αρκετός δημοσιονομικός χώρος, την στιγμή που η οικονομία βρίσκεται με τη Δαμόκλειο Σπάθη του κορωνοϊού. Και βέβαια, τέτοιου είδους μέτρα εννοείται πως θα πρέπει να περάσουν και από την κρησάρα των Θεσμών ακόμη και εάν πρόκειται για παροδικά μέτρα. 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ