ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς φτάσαμε στην απόφαση Μητσοτάκη για πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60

Τα σενάρια για νέα μέτρα, δίναν και παίρναν αρκετές μέρες τώρα… Αναζωπυρώθηκαν με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, που έθεσε τον πλανήτη σε συναγερμό.

Και «έκλεισαν» με τις σημερινές ανακοινώσεις στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, από τον πρωθυπουργού, ο οποίος  ανέλαβε να παρέμβει σε μια ακόμη κομβική στιγμή για την πανδημία του κοροναϊού, και με δεδομένη την επιδίωξη κυβέρνησης και ειδικών να «κερδίσουμε χρόνο», πριν την εμφάνιση της Όμικρον στην χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ σε μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση.

Η ημερομηνία που θα έχει ως περιθώριο η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών για να κάνει την πρώτη δόση θα είναι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος σημείωσε πως «βασανίστηκε» πριν τη λάβει.

Με δηλωμένη σε κάθε τόνο την βούληση της κυβέρνησης, να κάνουμε Χριστούγεννα με την οικονομία ανοιχτή, αναζητείτο η φόρμουλα μείωσης της εξάπλωσης της πανδημίας προκειμένου να αποφευχθεί ένα lockdown.

Το να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αυτής της κατηγορίας πολιτών, αναδείχτηκε ουσιαστικά σε μονόδρομο, καθώς αυτοί οι πολίτες είναι εκείνοι οι οποίοι συνήθως  αργούν να πάνε στο νοσοκομείο, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους.

Στην απόφαση αυτή του πρωθυπουργού, συνυπολογίστηκαν και οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας.

«Εμβολιαστείτε γιατί αργά ή γρήγορα η Όμικρον θα έρθει στην Ελλάδα»

Πώς φτάσαμε στην απόφαση Μητσοτάκη για πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση.

Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας.

Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

«Η νέα μετάλλαξη “Όμικρον” μας ανησυχεί και μας καλεί σε επιφυλακή, γιατί μας υπενθυμίζει ότι ο κορονοϊός μπορεί να μας αιφνιδιάζει συνέχεια όσο βρίσκει έδαφος να επιζεί, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων. Ενώ και οι γιορτές που πλησιάζουν, με το κλίμα τους, τα οικογενειακά τραπέζια και τις κοινωνικές εξόδους, διαμορφώνουν συνθήκες που πιθανόν να ευνοήσουν την αναζωπύρωση του.

Για τη μετάλλαξη “Όμικρον” θα ξέρουμε περισσότερα σε δύο εβδομάδες περίπου. Αργά ή γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Πρέπει, με άλλα λόγια, να κερδίσουμε χρόνο».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ