ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων

Προβλέπεται να υπάρχει μια αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος πριν το τέλος Μαΐου

Πριν από το τέλος Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου των μειωμένων ενοικίων και τον Ιούνιο.

«Προβλέπεται να υπάρχει μια αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος πριν το τέλος Μαΐου, να μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα περίπου ως τις 10 Ιουνίου, γιατί θα πρέπει να υποβληθούν και οι φορολογικές δηλώσεις, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει η δεύτερη φάση που θα γίνει η κατανομή των ποσών ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Όπως είπε, «ο πολίτης, η επιχείρηση, το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους, ανάλογα με τα ποσά που του έχουν κατανεμηθεί, θα μπορεί να μην πληρώνει υποχρεώσεις στην ΑΑΔΕ και το ΕΦΚΑ».

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων
Χρ. Σταϊκούρας

Σε ό,τι αφορά την παράταση του μέτρου των μειωμένων ενοικίων ο ΥΠΟΙΚ απάντησε πως «θα πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία μέχρι τέλος Μαΐου και ανάλογα τα πράξουμε». «Αυτό που εκκρεμεί είναι κάποια υπόλοιπα προηγούμενων μηνών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και ο τρόπος καταβολής του Απριλίου που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αντίστοιχος με προκαταβολή όπως έγινε τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο» είπε.

Για το πρόγραμμα Γέφυρα 2 σημείωσε ότι «μέχρι τώρα 22.921 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση» και πρόσθεσε πως θα δοθεί παράταση μέχρι τέλος του μήνα για να δηλώσουν και άλλες επιχειρήσεις.

Σχετικά με την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι «ο σκοπός είναι να ανοίξει η πλατφόρμα μέχρι 17 Μαΐου και να γίνει η πληρωμή μέχρι το τέλος του μήνα».

Για την Επιστρεπτέα 7 είπε πως χθες έγιναν 20.339 πληρωμές ύψους 62,7 εκατ. ευρώ, ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξει και 8ος κύκλος απάντησε πως «αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται Επιστρεπτέα 8.

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις εκτίμησε πως ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα περίπου σε δύο εβδομάδες για την υποβολή, γιατί θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι τελευταίες αλλαγές, όπως είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου. Θα είναι ανοιχτή μέχρι τέλος Ιουλίου, αλλά και όσοι υποβάλλουν τον Αύγουστο δεν θα είναι εκπρόθεσμοι», διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας αναφορικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Για το πώς θα πληρωθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ, είπε πως οι δόσεις θα είναι 6. «Για φέτος δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω μείωση. Ισχύει η μείωση του 22%. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι όπως ήταν και πέρυσι, με τις αντικειμενικές αξίες που υπάρχουν» πρόσθεσε.

Ανέφερε τέλος πως τα μέτρα στήριξης θα εξακολουθούν να υφίστανται και να υλοποιούνται, αλλά όσο σταθεροποιείται η οικονομία σταδιακά θα αποσύροντα

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ