ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΤΟΠΙΚΑ

«Πράσινο φως» για την τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης του Εμπορευματικού Θριασίου

Το «πράσινο φως» για την τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου δόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, όπως αποκάλυψε χθες ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς στο 2ο Forum Καινοτομίας, που συνδιοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Στην ενότητα για τα logistics, με κεντρικό συντονιστή του πάνελ τον δημοσιογράφο Φ. Φωτεινό, ο Γ.Γ. Μεταφορών τόνισε ότι «καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση της σύμβασης για το Θριάσιο Ι, ήταν μια δύσκολη διαδικασία, αλλά σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι, τις επόμενες ημέρες, θα κατατεθεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο».

Σημειώνεται ότι, σε σχέση με την αρχική σύμβαση παραχώρησης, η ΕΕ ζήτησε την τροποποίηση περί των 12 σημείων.

Ανάδοχος του έργου, των 600 περίπου στρεμμάτων, έχει ανακηρυχθεί η κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair. Ο αρχικός προϋπολογισμός φτάνει τα 158,4 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των φορτηγών που θα εξυπηρετούνται ημερησίως, στη πλήρη λειτουργία του Θριασίου Ε/Κ, είναι 400 και των βαγονιών 50, ενώ θα δημιουργηθούν 250.000 παλετοθέσεις και 210.000 τ.μ. αποθηκών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι, τις επόμενες ημέρες, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το Θριάσιο ΙΙ, υπογραμμίζοντας ότι κεντρική στόχευση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αποτελεί η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα σύγχρονο διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο, με τον σιδηρόδρομο να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι εμφανές το έλλειμμα στις σιδηροδρομικές υποδομές και στο πλαίσιο βελτίωσης και εκσυγχρονισμού τους, η ΕΡΓΟΣΕ προκήρυξε ένα νέο πακέτο έργων, ύψους 3,5 δις. ευρώ.

Για την εφοδιαστική αλυσίδα, ο Γ.Γ. Μεταφορών σημείωσε ότι, εντός του έτους, θα κατατεθεί η Εθνική Στρατηγική για την Εφοδιαστική Αλυσίδα, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητάς της και με τη χρησιμοποίηση «Ψηφιακής Πλατφόρμας» για την επίτευξη και σύνθεση επιμέρους στόχων.

«Η εφοδιαστική αλυσίδα στηρίζει την οικονομία με σταθερό τρόπο, φάνηκε αυτό και την περίοδο της πανδημίας. Θα θέλαμε η Ελλάδα να φτάσει στο σημείο που βρίσκονται και άλλες χώρες», ανέφερε ενδεικτικά.


Mε πληροφορίες απο το metaforespress.gr

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ