Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι αμυντικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο το 2021, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς η Ρωσία προσπάθησε να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες ενόψει της εισβολής της στην Ουκρανία. Στο πόρισμα αυτό καταλήγει έκθεση του ανεξάρτητου ινστιτούτου Sipri, το οποίο προβλέπει τη διατήρηση της τάσης αυτής, ειδικά στην Ευρώπη.
- Διαφημιση -
Παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, τα κράτη του κόσμου ενίσχυσαν το οπλοστάσιό τους, με τις αμυντικές δαπάνες να σημειώνουν παγκόσμια αύξηση της τάξης του 0,7% το 2021. «Το 2021 οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, φθάνοντας τα 2,1 τρισ. δολάρια, ιστορικό ρεκόρ», είπε ο επικεφαλής της έρευνας του ινστιτούτου στη Στοκχόλμη, Ντιέγκο Λόπεζ ντα Σίλβα. Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,9%, για να φθάσουν τα 65,9 δισ. δολάρια το 2021. Οι αμυντικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 4,1% του ρωσικού ΑΕΠ. Η αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου επέτρεψαν στο Κρεμλίνο να χρηματοδοτήσει την αγορά νέου αμυντικού εξοπλισμού. Αγνωστο παραμένει, όμως, εάν η Ρωσία θα είναι ικανή να διατηρήσει την εξοπλιστική αυτή κούρσα, εν μέσω ολοένα και πιο σκληρών κυρώσεων από μέρους της Δύσης.
Οι αμυντικές δαπάνες της Ουκρανίας κατέγραψαν αύξηση 72% από το 2014 μέχρι σήμερα, ποσοστό 3,2% του ΑΕΠ της χώρας. Καθώς η ένταση κορυφωνόταν στην Ευρώπη, το σύνολο των κρατών του ΝΑΤΟ ενίσχυσε τις στρατιωτικές δαπάνες του, με οκτώ κράτη-μέλη να φθάνουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Δεύτερη η Κίνα
Την εξοπλιστική κούρσα οδηγούν οι ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να έχει ενισχύσει τις επενδύσεις της σε έρευνα και ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων κατά 24% την τελευταία δεκαετία. Η Κίνα, κυριότερος γεωπολιτικός αντίπαλος των ΗΠΑ και δεύτερη χώρα στον κόσμο σε αμυντικές δαπάνες, ενίσχυσε τη χρηματοδότηση του στρατού της για 27η συνεχόμενη χρονιά, κατά 4,7%. Οι κινεζικές αμυντικές επενδύσεις οδήγησαν τις γειτονικές χώρες της Κίνας να ενισχύσουν τις αμυντικές τους υποδομές, με την Ιαπωνία να αυξάνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά 7,3% – τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1972.
Σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας πραγματοποίησαν στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού η Αυστραλία και η Ινδία. Η Βρετανία βρέθηκε στην τέταρτη θέση, με αύξηση 3% των αμυντικών της δαπανών.
Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter