ΤΟΠΙΚΑΧΑΪΔΑΡΙ

Σχιστό: Αφγανός πρόσφυγας αυτοκτόνησε φοβούμενος απέλαση

26χρονος από το Αφγανιστάν βρέθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο καμπ του Σχιστού, ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Πριν από τρεις μέρες, μετά την τρίτη απόρριψη του αιτήματός του και με τον φόβο της απέλασής του στην Τουρκία, έβαλε τέλος στη ζωή του.

Σύμφωνα με όσα λένε πρόσφυγες που ζουν στο στρατόπεδο του Σχιστού, και καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά, «ο 26χρονος κρεμάστηκε στο κοντέινερ που διέμενε, ενώ επισημαίνουν ότι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε συνδυασμό με τη στέρηση της ελπίδας ότι μπορεί να έχει μια καλύτερη ζωή, οδήγησαν τον νεαρό άνδρα να βάλει τέλος στη ζωή του.»

«Ασφαλής τρίτη χώρα» η Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι με ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 7 Ιουνίου, η ελληνική Πολιτεία ορίζει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για οικογένειες, άντρες, γυναίκες και παιδιά που αιτούνται διεθνή προστασία στη χώρα μας, προερχόμενοι από πέντε χώρες, ακόμα και με υψηλά ποσοστά αναγνώρισης διεθνούς προστασίας, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και η Σομαλία.

Η απόφαση αυτή περιορίζει δραματικά τη δυνατότητα των προσφύγων από αυτές τις χώρες να πάρουν άσυλο στην Ελλάδα και κατ΄επέκταση στην Ευρώπη.

Πάνω από 40 ΜΚΟ και η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλουν ότι η απόφαση αυτή στρέφεται κατά των προσφύγων καθώς η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα, και με αυτόν τον τρόπο η Ευρώπη αποποιείται των ευθυνών της απέναντι στους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει:

Αυτή η απόφαση αποτελεί άλλο ένα επικίνδυνο βήμα προς την αποσάθρωση της προστασίας ασύλου στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αποκαλύπτει τις βάναυσες προθέσεις της να αρνηθεί με κάθε κόστος την προστασία, ορίζοντας την Τουρκία ασφαλή για ακόμα περισσότερες εθνικότητες.

»Η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής για τους/τις αιτούντες/ες άσυλο και τους/τις πρόσφυγες. Η Τουρκία έχει παράνομα απελάσει στη Συρία πολλούς/ές Σύριους/ες ενώ γνώριζε ότι αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους εκεί. Έχει επίσης επιστρέψει στο Αφγανιστάν χιλιάδες Αφγανούς σε κίνδυνο και ανεξάρτητα από την επισφαλή κατάσταση εκεί».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ