Σφίγγει ο κλοιός στα πρατήρια για λαθρεμπόριο, βαριά πρόστιμα μέχρι και λουκέτο

Βαρύτατα πρόστιμα στους παραβάτες που κυμαίνονται έως 500.000 ή και 1.000.000 ευρώ.

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 2΄
Σφίγγει ο κλοιός στα πρατήρια για λαθρεμπόριο, βαριά πρόστιμα μέχρι και λουκέτο

Βαρύτατα πρόστιμα στους παραβάτες που κυμαίνονται έως 500.000 ή και 1.000.000 ευρώ.

Aντιμέτωπα με λουκέτο από 10 έως και 90 ημέρες που μπορεί να επιβληθεί από τελωνειακή υπηρεσία, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ελεγκτική αρχή εκτός από την ΑΑΔΕ είναι οι επιχειρήσεις εμπορίας και διακίνησης που εντοπίζονται με νοθευμένα καύσιμα.

Oι σχετικές διατάξεις με την αυστηριοποίηση των κυρώσεων περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε χτες το βράδυ, και στοχεύουν στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και της φοροδιαφυγής.

Τι αλλάζει πλέον τώρα;

Για τις παραβάσεις αυτές θα επιβάλλονται πλέον «λουκέτα» αλλά και βαρύτατα πρόστιμα που κυμαίνονται έως 500.000 ή και 1.000.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Κατόπιν ελέγχου και εξέτασης δείγματος, σφραγίζεται η εγκατάσταση για χρονικό διάστημα από 10 έως και 90 ημέρες ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.
Σε περίπτωση μη εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων «εισροών-εκροών», επιβάλλεται πρόστιμο από 50.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ και η άδεια λειτουργίας ανακαλείται.

Σε περίπτωση μη τήρησης των όρων και προδιαγραφών εγκατάστασης και λειτουργίας «εισροών-εκροών», επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ και ανακαλείται, κατά περίπτωση, η άδεια λειτουργίας της φορολογικής αποθήκης ή της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης.

Σε περίπτωση παραποιημένων ή πλαστών πιστοποιητικών για τα μετρητικά συστήματα, επιβάλλεται πρόστιμο από 10.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ και ανακαλείται η άδεια λειτουργίας
Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο διπλασιάζεται
Αν εντοπιστούν πωλήσεις και παραδόσεις καυσίμων που έγιναν παρακάμπτοντας ή παραποιώντας το σύστημα «εισροών-εκροών» προβλέπονται επίσης ποινές κάθειρξης πάνω από 5 έτη, για ολόκληρο το κύκλωμα προμήθειας και εγκατάστασης των σχετικών συστημάτων.

Πριν λίγες εβδομάδες μόλις, και από ένα μόλις πρατήριο καυσίμων που εντοπίστηκε πως λειτουργούσε παράνομα από το 2010 στην περιοχή της Οινόης, διαπιστώθηκε πως το ελληνικό δημόσιο έχασε περισσότερα από 10-12 εκατομμύρια ευρώ ως έσοδα από φόρους.

Μοιραστείτε το άρθρο