ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σιάμισιης: Δεν είναι εύκολη η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Με την έναρξη της ρωσικής  εισβολής στην Ουκρανία, τα Ελληνικά Πετρέλαια σταμάτησαν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και το έχουν αντικαταστήσει με άλλου είδους αργά χωρίς πρόβλημα ανέφερε προ ολίγου ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Α. Σιάμισιης μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών.

Όπως είπε παραδοσιακά οι εταιρείες διύλισης της Μεσογείου προμηθεύονται αργό από τη Ρωσία ωστόσο το γεγονός ότι τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ βρίσκονται σε ακτές με πρόσβαση σε λιμάνια δίνει την ευκαιρία εισαγωγής 10 έως 20 διαφορετικών τύπων αργών, πλεονέκτημα που δεν έχουν άλλα διυλιστήρια στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο ωστόσο τα πράγματα είναι πιο σύνθετα για την εξάρτηση από τη Ρωσία πρόσθεσε ο κ. Σιάμισιης. Οι συμφωνίες για προμήθεια αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, LNG από την Αλγερία και LNG από άλλες χώρες δίνουν μια ευελιξία. Δεν είναι εύκολη η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο αλλά η Ελλάδα είναι καλύτερα τοποθετημένη σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. τόνισε ο κ. Σιάμισιης.

Αναφερόμενος στην αγορά των ερευνών υδρογονανθράκων εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει δικούς της πόρους παραγωγής αερίου. Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των ΕΛΠΕ τόνισε ότι ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι πρώτες σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο, οι οποίες πήγαν εξαιρετικά με άψογη περιβαλλοντικήκ επίδοση ενώ τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει η ερμηνεία ώστε να ακολουθήσουν οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια να γίνουν οι εξορύξεις σε διάστημα περίπου 5 ετών από σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσουν οι έρευνες και σε αυτήν την περιοχή και εκτίμησε ότι αναμένεται να υπάρξει επιτάχυνση των έργων έρευνας.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι και τα Ελληνικά Πετρέλαια υποφέρουν από τις υψηλές τιμές καθώς έχουν επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστη της τάξης των 200 – 250 εκατ. ευρώ ετησίως που δεν έχουν μετακυληθεί στην κατανάλωση, κάτι που δε μπορεί να συνεχιστεί επ᾽ αόριστο.

Για τη στρατηγική και το μετασχηματισμό του ομίλου ο CEO ανέφερε ότι τα ΕΛΠΕ θα είναι παρόντα στην ενεργειακή μετάβαση. Το να παραμείνουμε κλειδωμένη στα ορυκτά καύσιμα είναι συνταγή για το κλείσιμο της εταιρείας ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε επίσης και στα πρόσφατα εγκαίνια του μεγαλύτερου έργου ΑΠΕ στην Ελλάδα του φωτοβολταϊκού των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, που αποτελεί όπως είπε ένα εμβληματικό έργο που σηματοδοτεί με ισχυρό τρόπο τη βούληση και τη στρατηγική των ΕΛΠΕ για είσοδο στην αγορά των ΑΠΕ.

Πριν 1 χρόνο αποφασίσαμε ότι πρέπει να αλλάξουμε και να εισέλθουμε σε μια διαδικασία μετάβασης αναγνωρίζοντας ότι μια πετυχημένη εταιρεία όπως τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να προσπαθήσει να αποκτήσει κατάλληλη δομή για τα επόμενα 20 25 χρόνια. Η απόφαση για τη μετάβαση του ομίλου και το στρατηγικό πλάνο Vision 2025 έγινε αποδεκτή από τους μετόχους και την κοινωνία και ήταν το σωστό πράγμα που έπρεπε να κάνουμε τόνισε ο κ. Σιάμισιης.

Αναλύοντας τις δύο βασικές πτυχές του Vision 2025 ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι αφενός στόχος είναι να προστατευτεί η βασική δραστηριότητα μέσω της απανθρακοποίησης, της αποθήκευσης του άνθρακα, του πράσινου υδρογόνου, των βιοκαυσίμων και της ανακύκλωσης και αφετέρου να επιταχυνθεί η μετάβαση στις ΑΠΕ με στόχο τη μείωση κατά 50% των εκπομπών του ομίλου με απώτερο στόχο την ανθρακική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ