ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΤΟΠΙΚΑ

Σημαντική βελτίωση μεγεθών για τη βιομηχανία επεξεργασίας και εμπορίας χάλυβα «Ελαστρον»

Με σημαντική βελτίωση μεγεθών ολοκλήρωσε τη χρήση του 2021 η βιομηχανία επεξεργασίας και εμπορίας χάλυβα «Ελαστρον». Σε επίπεδο ομίλου, σε ετήσια βάση, ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών κατά 57%, σε 163 εκατ. ευρώ και σχεδόν τετραπλασίασε τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (Ebitda), σε 22,6 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 15,2 εκατ. ευρώ από 1,7 εκατ. ευρώ, με τις εισροές από λειτουργικές και χρηματοδοτικές δραστηριότητες να ανέρχονται σε 12,6 εκατ. ευρώ και 7,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η «Ελαστρον» διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 26,5 εκατ. ευρώ, καθαρή θέση 80,8 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμο δανεισμό της τάξεως των 24 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου υποχώρησε κατά 27% σε 23,1 εκατ. ευρώ και ως αναλογία με τα ίδια κεφάλαια ανέρχεται σε 0,29 έναντι 0,48 στα τέλη του 2020. Κατά το 2021, η εισηγμένη διατήρησε το μερίδιο αγοράς της, ενίσχυσε τις εξαγωγές της άνω του 30%, ενώ η σημαντική άνοδος των τιμών πώλησης χαλυβουργικών προϊόντων οδήγησε στη βελτίωση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας. Οπως ακόμη αναφέρει η «Ελαστρον», η σημαντική άνοδος των τιμών των πρώτων υλών κατά τη διάρκεια του 2021 δημιούργησε αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης που καλύφθηκαν μέσω της δημιουργούμενης ρευστότητας όσο και μέσω των υφιστάμενων πιστωτικών γραμμών από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ο τομέας των χαλυβουργικών προϊόντων του ομίλου κινήθηκε ανοδικά, με αύξηση της ζήτησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και διατήρηση των τιμών των πρώτων υλών σε υψηλά επίπεδα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία περιόρισε τις εξαγωγές χαλυβουργικών ειδών, που οδήγησαν σε ελλείψεις σε πρώτες ύλες. Αυτό δεν προκαλεί επιπτώσεις στην «Ελαστρον», που προμηθεύεται από τις δύο χώρες, ετησίως, μόλις το 5% του συνόλου των αναγκών της. Φέτος, η βιομηχανία ολοκληρώνει τη νέα επένδυσή της, άνω των 5 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στην αύξηση του εύρους των προσφερόμενων ειδών, θα βελτιώσει τους χρόνους αποθήκευσης και διανομής, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους λειτουργίας.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ