ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Smart παπούτσια που εντοπίζουν… εμπόδια

Επιστήμονες υπολογιστών δημιούργησαν ένα ζευγάρι παπούτσια τα οποία βοηθούν άτομα με προβλήματα όρασης να μην πέφτουν πάνω σε εμπόδια.

Τα παπούτσια ονομάζονται InnoMake και αποτελoύν προϊόν συνεργασίας της αυστριακής εταιρείας Tec-Innovation και του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Γκράτζ. Τα παπούτσια περιέχουν αδιάβροχους αισθητήρες υπέρηχων που τοποθετούνται στην μύτη του κάθε παπουτσιού.

Οι αισθητήρες εντοπίζουν την παρουσία εμποδίων στην πορεία του ατόμου που φορά τα παπούτσια και δονούνται ή κάνουν κάποιους θορύβους για να αντιληφθεί αυτός που φορά τα παπούτσια ότι πλησιάζει στο εμπόδιο και να μην πέσει πάνω του. Οι αισθητήρες μπορούν να εντοπίζουν εμπόδια σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από τον κάτοχο των παπουτσιών. Οι αισθητήρες αναγνωρίζουν είδος κάθε εμπόδιου, αν είναι κάποιο αντικείμενο, τρύπα, σκάλα κ.α., και ειδοποιούν αναλόγως τον χρήστη των παπουτσιών για να ξέρει πώς να κινηθεί.

 

Οι δημιουργοί των παπουτσιών κατασκευάζουν τώρα μια κάμερα που θα λειτουργεί με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα τοποθετηθεί και αυτή στα παπούτσια.

Η κάμερα θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τους αισθητήρες ώστε να αυξηθεί το επίπεδο ενημέρωσης που θα προσφέρουν στους κατόχους των παπουτσιών καταγράφοντας περισσότερα εμπόδια και δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για αυτά. Η κάμερα θα βλέπει επίσης αν το πεδίο εκεί που περπατά ο κάτοχος των παπουτσιών είναι καθαρό και θα τον ενημερώνει για να συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία του.

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ