ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 5% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο του 2021

Περαιτέρω άνοδο εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, ο οποίος εκτοξεύθηκε στο 4,8% τον Νοέμβριο του 2021, δείγμα του εν εξελίξει κύματος ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, ενέργεια και τρόφιμα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ):

Στο 5% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο του 2021

Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Νοεμβρίου 2021 με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2020, προέκυψε αύξηση 4,8% έναντι μείωσης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Την ίδια ώρα, ο γενικός δείκτης τιμών, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι μείωσης 0,9% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Τέλος, ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτών του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 – Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου 2019 – 2020, εμφάνισε αύξηση 0,6% έναντι μείωσης 1,0% που είχε καταγραφεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση των 12μήνων 2019 – 2020 και 2018 – 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2021, ο ετήσιος πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 3,4% και ο μηνιαίος στο 1,5%.

Πώς οδηγηθήκαμε στον πληθωρισμό 4,8%

Η αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού στο 4,8%, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές:

3,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, πουλερικά, αρνί και κατσίκι, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, καφέ.
3,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
17,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
9,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
1,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
Παροδικό το φαινόμενο, επιμένει η κυβέρνηση

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επιβεβαιώνουν ότι το φαινόμενο είναι εντονότερο από ό,τι αναμενόταν, αλλά επιμένουν ότι θα κρατήσει για λίγο, υιοθετώντας τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) περί παροδικού πληθωρισμού.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, ότι η μέτρηση γίνεται έναντι των μηνών του 2020, ένα έτος το οποίο θεωρείται ως πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης, λόγω της πανδημικής κρίσης.

Η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, μέχρι και σήμερα κινείται σε δύο άξονες για την ανάσχεση της ακρίβειας και των υψηλών τιμών στην ενέργεια, ένα κοκτέιλ το οποίο πλήττει το εισόδημα των νοικοκυριών και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Στην πρώτη κατεύθυνση υπάρχουν οι φοροελαφρύνσεις, όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κινήσεις δηλαδή που οδηγούν σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Στον δεύτερο άξονα υπάρχουν οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις, ώστε τα νοικοκυριά να μπορέσουν τώρα να «χτίσουν» ένα επιπλέον τείχος έναντι του πληθωρισμού (επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης).


Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ