ΕΛΕΥΣΙΝΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Στο ΣτΕ προσφεύγει ο δήμος Ελευσίνας για τον μη χαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ ως ιστορικού τόπου

Ως έκτακτο θέμα στο ΔΣ και η απορρύπανση του χώρου

Στον ορισμό δικηγόρου για τον χειρισμό της απόφασης περί μη χαρακτηρισμού της ΠΥΡΚΑΛ ως ιστορικού τόπου, προχωρά ο Δήμος Ελευσίνας μετά και από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το χρονικό της υπόθεσης

Με την υπ αριθμ. 21/27.06.2019 γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), χαρακτηρίζονται :

α) Ως Ιστορικός Τόπος, το βιομηχανικό Συγκρότημα του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, στην Ελευσίνα Ν. Αττικής

β) Ως Νεότερα Μνημεία με τον εξοπλισμό τους in situ, καθώς και της καμινάδας στο βόρειο τομέα του βιομηχανικού συγκροτήματος, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.», η οποία γνωμοδότηση βασίστηκε σε επιτόπια αυτοψία και ειδική επιστημονική και εμπεριστατωμένη κρίση, έπειτα από εισήγηση των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς μόνο θετικό αποτύπωμα, μπορεί να έχει για την πόλη μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή .

Στο ΣτΕ προσφεύγει ο δήμος Ελευσίνας για τον μη χαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ ως ιστορικού τόπου

Στις 19/12/2019 με απόφαση του ΚΣΝΜ (Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων) με οριακή πλειοψηφία, δεν χαρακτηρίζει την ΠΥΡΚΑΛ ως Ιστορικό Τόπο.

Το γεγονός δε ότι ήταν οριακή (5 κατά και 4 υπέρ) καταδεικνύει τον έντονο προβληματισμό των επιστημόνων για την επίλυση του ζητήματος.

Ακολούθησαν συσκέψεις με αρμόδιους Υπουργούς, Βουλευτές και Αντιδημάρχους κατά της οποίες, ο Δήμαρχος εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του κατά της εν λόγω απόφασης.

Πράττοντας λοιπόν, όλα τα νόμιμα κατά της απόφασης περί μη χαρακτηρισμού της ΠΥΡΚΑΛ ως Ιστορικού Τόπου και όπως είχε επιφυλαχθεί, ο Δήμος Ελευσίνας, διά του Δημοτικού Συμβουλίου, προσφεύγει στο ΣτΕ.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου: «Είμαστε κατά οποιασδήποτε απόφασης δεν χαρακτηρίζει την ΠΥΡΚΑΛ ως ιστορικό τόπο και γι’ αυτό προσφεύγουμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια. Και αυτή η απόφαση βρίσκει απέναντι όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Η ΠΥΡΚΑΛ είναι ιστορικός τόπος και έτσι οφείλει να αντιμετωπιστεί. Παραμένουμε σταθεροί στην ήδη διατυπωμένη άποψή μας».

Ως έκτακτο θέμα στο ΔΣ και η απορρύπανση του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ

Ως έκτακτο θέμα έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 15 Μαρτίου, η Δημοτική Αρχή, το μείζον θέμα άμεσης απορρύπανσης της ΠΥΡΚΑΛ, ενέργεια για την οποία και είχαν δεσμευτεί τα δύο συμβαλλόμενα μέλη, «ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ» και της αγοράστριας εταιρίας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.».

Εντός της συμφωνίας προβλεπόταν απορρύπανση των γηπέδων από πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες και απομάκρυνσή τους, καθαρισμός και απομάκρυνση των υπολειμμάτων πυρομαχικών και έκδοση σχετικών πιστοποιητικών.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, παρά τη ρητή και αδιαμφισβήτητη αποδοχή από πλευράς και των δύο συμβαλλόμενων μερών ότι στα γήπεδα, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία σχετική ενέργεια.

Σημειώνεται, πως ο χώρος πλέον δεν φυλάσσεται με αποτέλεσμα να έχουν πρόσβαση σε αυτόν τρίτα πρόσωπα, με άμεσο κίνδυνο τόσο για τη δική τους τη ζωή όσο και για την πόλη γενικότερα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο χώρος γειτνιάζει με το Δημοτικό Στάδιο Ελευσίνας, στο οποίο καθημερινά αθλούνται περί τα πεντακόσια (500) άτομα.

Η Δημοτική Αρχή, με γνώμονα πρωτίστως την ασφάλεια της πόλης και των πολιτών, ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων της έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που επιτρέπει η θέση της, προκειμένου το ζήτημα να αντιμετωπιστεί.

Όπως άλλωστε, δήλωσε ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου: «Το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ δεν είναι επιφανειακό αλλά υψίστης σημασίας. Προσωπικά, θέλοντας να το αντιμετωπίσω με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, εισήγαγα στο ΔΣ ως έκτακτο θέμα την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ και την απομάκρυνση πυρομαχικών, απορριμμάτων κλπ. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το θέμα να αντιμετωπιστεί. Αυτήν τη στιγμή, το μείζον ζήτημα είναι η απορρύπανση του χώρου, για την οποία και είχαν δεσμευτεί τα δύο συμβαλλόμενα μέρη και που μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει. Ιστορικός τόπος χωρίς απορρύπανση και με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται, δεν μπορεί να υφίσταται. Και αυτό το ζήτημα δεν χωρά μικροπολιτικές θέσεις. Η ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών παραμένει για εμάς προτεραιότητα, όπως και η ασφάλεια των πολιτών».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ