ΕΛΕΥΣΙΝΑΤΟΠΙΚΑ

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Στο υπουργικό συμβούλιο, που εκτός απροόπτου θα γίνει αυτή την Παρασκευή, θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των υποχρεώσεων των Ναυπηγείων Ελευσίνας, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο ανάταξής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απομείωση των υποχρεώσεων συνολικού ύψους 423 εκατ. ευρώ που βαρύνουν τον όμιλο – ΟΝΕΧ με χρηματοδοτική στήριξη από την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC- θα είναι της τάξης του 50%, ήτοι το νέο σχήμα θα αναλάβει να εξυπηρετήσει, σε βάθος χρόνου, περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Η απομείωση των υποχρεώσεων των Ναυπηγείων Ελευσίνας προς το Δημόσιο και τους άλλους πιστωτές όπως και η ρύθμιση του υπολοίπου σε μακροχρόνιες δόσεις, δεν θα γίνει μέσω δικαστικής επικύρωσης στο πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου, αλλά με νόμο στη Βουλή. Και αυτό διότι διατυπώθηκαν επιφυλάξεις κυρίως από το Πολεμικό Ναυτικό, που αποτελεί έναν από τους πιστωτές των ναυπηγείων, να προσυπογράψουν απομείωση των απαιτήσεών τους. Υπενθυμίζεται πως οι υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας μετά και τον έλεγχο που ολοκλήρωσε πέρυσι η EY είναι πολύ υψηλότερες από τις αρχικά εκτιμηθείσες: σύμφωνα με λογιστικές καταστάσεις που έχουν στα χέρια τους οι σύμβουλοι οι οποίοι ασχολούνται με την υπόθεση, το σύνολο των υποχρεώσεων στα τέλη Μαρτίου του 2021 ήταν 423,3 εκατ., ενώ αν αφαιρεθούν οι προσαυξήσεις, 337,4 εκατ. Το σύνολο των υποχρεώσεων προς εφορία και ταμεία με τις προσαυξήσεις ανέρχεται στα 104,8 εκατ., ενώ προς τις τράπεζες στα 117,1 εκατ. Στα 42 εκατ. υπολογίζονται οι υποχρεώσεις προς το προσωπικό, ενώ επιπλέον 148,8 εκατ. υπολογίζεται ότι είναι οι υποχρεώσεις προς το Πολεμικό Ναυτικό και το υπόλοιπο αφορά λοιπούς πιστωτές, όπως προμηθευτές κ.λπ.

Οσον αφορά το business plan της ONEX, αυτό βασίζεται κατά κόρον σε έσοδα από εμπορικό έργο. Ο υπουργός επενδύσεων έχει αναφέρει σε συνάντησή του με τους εργαζομένους στα ναυπηγεία πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει δώσει ισχυρές δεσμεύσεις στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα συμμετάσχει στο εγχείρημα της ΟΝΕΧ, χρηματοδοτώντας το εμπορικό σκέλος, ενώ δήλωσε ακόμα πως συνεχίζονται και οι συζητήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό για τα προγράμματα των κορβετών ή για όποιο άλλο πρόγραμμα θα ανακύψει στην πορεία. Παράλληλα, επιβεβαίωσε σε εκείνη τη συνάντηση τις πληροφορίες που θέλουν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και της Fincantieri «αναλόγως με τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ