Μία εβδομάδα πέρασε από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 ανθρώπους.
Τα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τους χειρισμούς στο σταθμαρχείο Λάρισας, πέρα από το μοιραίο λάθος του σταθμάρχη.
Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται ο σταθμάρχης, η βάρδια του οποίου, το βράδυ που σημειώθηκε η τραγωδία, ξεκινούσε στις 2 το μεσημέρι και τελείωνε στις 11 το βράδυ. Για μία ώρα, από τις 10 μέχρι τις 11, θα έπρεπε να βρίσκεται στο πόστο του, μαζί με τον 59χρονο.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο δεύτερος σταθμάρχης έφυγε περίπου μισή ώρα πριν από την λήξη της βάρδιας του, αφήνοντας μόνο του τον κατηγορούμενο. Στα χέρια της ανακρίτριας, βρίσκεται το σχετικό βαρδιόχαρτο, που παρέδωσε μάρτυρας «κλειδί».
Πρόκειται για τον σταθμάρχη, που έφυγε στις 11 το βράδυ, όταν έληξε η βάρδια στα Παλαιοφάρσαλα και πήγε στη Λάρισα φτάνοντας περίπου μισή ώρα αργότερα, όταν είχε ήδη σημειωθεί το δυστύχημα, μένοντας μαζί με τον 59χρονο μέχρι και την προσαγωγή του από τους Αστυνομικούς, ενώ ο ίδιος συνέχισε να εργάζεται στο σταθμαρχείο μέχρι το πρωί.
Από το χαρτί των βαρδιών του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Mega, υπάρχουν 15 σταθμάρχες στη Λάρισα. Με βάση το βαρδιόχαρτο, από τις 10 μέχρι τις 7 της επόμενης μέρας, είχε βάρδια μόνος του ο μοιραίος σταθμάρχης.
Ο δεύτερος στη βάρδια 2-11 ήταν ο σταθμάρχης Χ. που άλλαξε στο «μιλητό» με τον σταθμάρχη Π. Ο σταθμάρχης Π. έφυγε από τη βάρδια μισή ώρα νωρίτερα και το Intercity 62 πέρασε από το σημείο στις 23.04. Αναφορικά με τον 59χρονο σταθμάρχη, στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, ενώ ήταν σταθμάρχης τοποθετημένος, λόγω της απειρίας του, το βαρδιόχαρτο αναγράφει πως δεν έχει βάρδια, είναι σε μαθητεία, αναφέρει το Mega.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες συνεχίζονται και για τις ευθύνες του επιθεωρητή του ΟΣΕ Λάρισας, ο οποίος έλαβε αναρρωτική άδεια, λίγες μόνο ώρες μετά την τραγωδία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εμφανίστηκε στα Εξωτερικά Ιατρεία της Νευροχειρουργικής του Νοσοκομείου Βόλου, με πόνο στη μέση, αναζητώντας τον διευθυντή της κλινικής, ο οποίος όμως δεν είχε ιατρείο και τον παρέπεμψε σε άλλον γιατρό που τελικά του υπέγραψε την αναρρωτική.
Με εντολή του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ξεκίνησε κατεπείγουσα έρευνα για να εξετασθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που χορηγήθηκε η άδεια.
«Όταν μια αναρρωτική άδεια είναι πλησίον αυτού του συμβάντος είναι εύλογο να δημιουργεί μια υπόνοια που πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο ευσταθεί. Και σε αυτό το κομμάτι είμαστε κάθετοι, θα αποδοθούν ευθύνες αν δεν συντρέχουν λόγοι για την αναρρωτική άδεια και όσοι την έχουν δώσει θα τεθούν σε άμεση αργία» τόνισε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο επιθεωρητής είναι ήδη σε αργία ενώ στην κατάθεση του ενώπιον των ανακριτικών αρχών την Παρασκευή, υποστήριξε πως βάσει του φύλλου, θα έπρεπε να μην είναι μόνος του αυτή τη μία ώρα, πριν την φονική σύγκρουση των δύο τρένων, αλλά να εργάζονται τρεις σταθμάρχες. Παράλληλα, υποστηρίζει πως η απόφαση να τεθεί σε αργία στερείται νομικής βάσης.
Τι υποστήριξε ο προφυλακισμένος σταθμάρχης
Πηγές από το περιβάλλον του σταθμάρχη περιέγραψαν τι υποστηρίζει ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πηγές, ο σταθμάρχης υποστηρίζει ότι τη μοιραία μέρα υπήρξαν επτά διαφορετικές προβληματικές καταστάσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο – βλάβες που είχαν γίνει πριν τη φονική σύγκρουση και ο φόρτος του δημιούργησε μεγάλο άγχος.
Επίσης, υποστηρίζει ότι έμεινε μόνος του από τις 10 ή 10:30 μέχρι τις 11 και θα επιμείνει στο πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, δηλαδή στο πρωτόκολλο που συντάσσεται όταν παραδίδει ο προηγούμενος σταθμάρχης τη βάρδια του στον επόμενο. Πρόκειται για μια ώρα που συνυπάρχουν αυτός που φεύγει και αυτός που έρχεται ωστόσο ο σταθμάρχης υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να γίνει η παράδοση παραλαβή λόγω εκκρεμοτήτων, δηλαδή επειδή είχε καθυστερήσει η αμαξοστοιχία να φτάσει και επειδή υπήρχε μια εκκρεμότητα, δεν έπρεπε να παραδώσει τα καθήκοντά του ο απογευματινός σταθμάρχης σε εκείνον κι ότι έπρεπε να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις 11 και στη συνέχεια να αποχωρήσει αφού λυθούν οι εκκρεμότητες.
Ο σταθμάρχης επικαλείται κενό μνήμης σε σχέση με το τι συνέβη με το κλειδί. Είπε ότι δεν μπορεί να θυμηθεί τι έγινε, εάν το γύρισε ή όχι, αν το επανέφερε δηλαδή στη θέση του ή όχι.
Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter