ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Το «όπλο» προστίθεται στη φαρέτρα του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ

Mέσα στον Ιούνιο, άλλο ένα όπλο προστίθεται στη φαρέτρα του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ για την εκκαθάριση των συντάξεων, το «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας».

Πώς θα λειτουργεί

Συντάξεις: Το «όπλο» προστίθεται στη φαρέτρα του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ

Ο νέος συνταξιούχος που θέλει να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης θα μπαίνει στο efka.gov.gr και με τους κωδικούς taxis θα επιλέγει «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας». Στη συνέχεια θα αναρτά όλα τα δικαιολογητικά που χρειάζονται και θα παρακολουθεί την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησής του, δηλαδή εάν έχει αναλάβει κάποιος εισηγητής το φάκελο του, σε ποια φάση βρίσκεται ο συνταξιοδοτικός του φάκελος ενώ μέσα της πλατφόρμας θα μπορεί ελέγχεται από τον ΕΦΚΑ και εάν ο εισηγητής τηρεί τους προβλεπόμενους χρόνους κατά την επεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος θα χρειάζεται να καταθέσει κάποιο επιπλέον έγγραφο, αυτό θα γίνεται μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Ο εν αναμονή συνταξιούχος θα ειδοποιείται μέσω email, ενώ εξετάζεται η ειδοποίηση να μπορεί να αποστέλλεται και με sms στο κινητό.

Με αυτό τον τρόπο, σταματά η φυσική αλληλογραφία με τον ΕΦΚΑ. Σταματά δηλαδή η καθυστέρηση και η γραφειοκρατία που πρόσθεταν 4-6 μήνες αναμονή στον συνταξιούχο και βέβαια πάντα υπήρχε ο κίνδυνος κάποιο έγγραφο να χαθεί.

Πρόκειται για μια ψηφιακή βάση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, απλή στη λειτουργία της για ανταλλαγή πληροφοριών και υποβολή τυχόν εγγράφων που απουσιάζουν. Εντός των επόμενων ημερών, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ θα παρουσιάσουν το «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας», αφού ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά «είναι μια ακόμα καινοτομία για τον ΕΦΚΑ που οδηγεί σε οικονομία χρόνου, καλύτερη εξυπηρέτηση και γρηγορότερη απονομή συντάξεων. Ο πολίτης γλιτώνει ουρές, καθυστερήσεις, ακόμα και ραντεβού, ενώ θα έχει απέναντι του έναν ΕΦΚΑ, ο οποίος λόγω της ηλεκτρονικής καταγραφής των στοιχείων, θα είναι πραγματικά και αδιαμφισβήτητα υπόλογος απέναντι του για όποια αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Και ο υπάλληλος θα ησυχάσει σε σημαντικό βαθμό από τις αποθήκες, τους φοριαμούς και το διοικητικό χάος μέσα στο οποίο λειτουργούσε για δεκαετίες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ