ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα πρόταση Τσίπρα για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή

Εξι ημέρες πριν από το Συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας με μια νέα πρόταση που κατέθεσε για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη επιχείρησε να γεφυρώσει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των τάσεων. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο το επόμενο Σάββατο 16 Απριλίου με τη μέθοδο της κάλπης. Η πρόταση που κατατέθηκε έχει ως εξής:

• Δικαίωμα να ψηφίσουν για την εκλογή του προέδρου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα εγγραφούν μέχρι και την τελευταία ημέρα των εκλογών (15 Μαΐου).

• Δικαίωμα να ψηφίσουν για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εγγραφεί έως τις 21 Μαρτίου (περίπου 61.600).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχική του τοποθέτηση ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε οι εγγραφές τόσο για τον πρόεδρο όσο και για την Κεντρική Επιτροπή να συνεχιστούν μέχρι τις 2 Μαΐου. Η «Ομπρέλα» εξέφρασε την αντίθεσή της και κατά τη συνεδρίαση επέμεινε να μην υπάρξει αλλαγή του καταστατικού και το Συνέδριο να έχει τον τελικό λόγο, όπως γινόταν έως τώρα. Με αυτή την πρόταση, άλλωστε, θα προσέλθουν το επόμενο Σάββατο στο κλειστό του Φαλήρου, όπου θα πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία. Επίσης, άσκησαν κριτική για συνολική εργαλειοποίηση των οργανωτικών με στόχο τη δημιουργία συσχετισμών. Το γεγονός, πάντως, πως με την τελική πρόταση του κ. Τσίπρα έγινε δεκτό ο αριθμός των μελών που θα ψηφίσουν για την Κεντρική Επιτροπή να μην αλλάξει, θεωρήθηκε μια κίνηση καλής θέλησης στην κατεύθυνση της αποφόρτισης του κλίματος.

Η πλειοψηφία των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου έμεινε ευχαριστημένη από την τελική εισήγηση στη βάση πως η εκλογή του προέδρου θα εξελιχθεί σε μια γιορτή με συνεχή καλέσματα ακόμα και την τελευταία ημέρα, ξεκαθαρίζοντας πως όποιοι προσέλθουν στις κάλπες αναλαμβάνουν αυτομάτως και τις υποχρεώσεις του μέλους του κόμματος. Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο: Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελείται από 300 μέλη. Η εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής γίνεται ανά περιφέρεια. Οι βουλευτές δεν θα ξεπερνούν σε ποσοστό το 20% σε κάθε περιφέρεια και το 15% στην Αττική.

Ο καταμερισμός των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής ανά περιφέρεια έχει ως εξής:

α) Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 μέλη, β) Κεντρική Μακεδονία: 34 μέλη, γ) Δυτική Μακεδονία: 10 μέλη,

δ) Ηπειρος: 10 μέλη, ε) Θεσσαλία: 12 μέλη, στ) Ιόνια νησιά: 6 μέλη, ζ) Δυτική Ελλάδα: 20 μέλη, η) Στερεά Ελλάδα: 8 μέλη,

θ) Αττική: 150 μέλη, ι) Πελοπόννησος: 14 μέλη, ια) Βόρειο Αιγαίο: 4 μέλη, ιβ) Νότιο Αιγαίο: 4 μέλη, ιγ) Κρήτη: 16 μέλη,

ιδ) Εξωτερικό: 2 μέλη.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ