ΕΛΕΥΣΙΝΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Τι θα δούμε φέτος στην στην Κινηματογραφική Λέσχη Ελευσίνας

«Με την ταινία «Κατηγορώ» του Ρομάν Πολάνσκι, έγινε η επίσημη πρώτη του φετινού καλοκαιριού στην «Κινηματογραφική Λέσχη Ελευσίνας».

H υπόθεση Ντρέιφους που έμεινε ιστορικά ως ορόσημο κακοδικίας, ταλάνισε και δίχασε τη Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού καθώς και το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά,[όπως και ο τίτλος της ταινίας], η ανοικτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, έγινε συνώνυμο της αποκάλυψης πλεκτανών και της στηλίτευσης των κακώς κειμένων της εποχής.

Η επιλογή της ταινίας είναι ένα πολύ κάλο σινεμά, προφανώς γιατί ο Πολάνσκι εστιάζει στη διαδικασία και όχι στην πλοκή για να οδηγηθούμε στο τέλος στις μεγάλες αποκαλύψεις και στις μεγάλες δραματικές στιγμές. Είναι ο μακρύς δρόμος ως την αλήθεια ,οι λεπτομέρειες ,τα σταματήματα στα οδοφράγματα, τα αδιέξοδα, η επιμονή και η προσπάθεια ως το τέλος που η αλήθεια λάμπει. Η σύγκρουση του απλού ανθρώπου, υπαλλήλου, αξιωματικού είναι σαφέστατα εδώ η στάση « ανθρώπου εναντίον συστήματος».Τα διλλήματα εμφανίζονται όταν κάποιος έχει φτάσει σε ένα σημείο που συνειδησιακά θα πρέπει να συγκρουστεί με την αδράνεια ή αλλιώς με την ενοχή και τη δολοπλοκία του συστήματος, θα πρέπει να υποστεί προσωπικά το κόστος της απόφασής του.

Η ταινία διαδραματίζεται σε μια εποχή που οι άνθρωποι δεν ντρέπονταν να μιλήσουν ανοικτά για τον ρατσισμό τους και ήταν γεγονός που δεν αποτελούσε ακριβώς μειοψηφία, αφού ο αντισημιτισμός ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένος στη Γαλλία. Περιέχει πληροφορίες και είναι πληθωρική στη ερευνητική διαδικασία και παρόλο που διαδραματίζεται στο «χθες» μοιάζει ψηφιακή. Το θέμα διαχρονικό, προβληματίζει έντονα και καλλιεργεί σκέψεις στο σήμερα». Αξίζει να την παρακολουθήσετε στον ποιοτικό χώρο της Λέσχης.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ –ΕΝΑΡΞΗ 2021 Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα, ώρα έναρξης 9.30μμ επικοινωνία: 6970511612

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ