ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το καλύτερο α’ τρίμηνο της 10ετίας για τον «Τιτάνα»

Γράφει ο Δημοσθένης Τρίγγας

Οι παραδόσεις είναι για να “σπάνε”, ωστόσο στην περίπτωση της Τιτάν η παράδοση συνεχίστηκε. Ειδικότερα, τον Απρίλιο η μετοχή της Τιτάν σημείωσε κέρδη 9,5%, καταγράφοντας, έτσι, θετική απόδοση στα 18 από τα τελευταία 20 έτη (90% με θετική απόδοση) για τον συγκεκριμένο μήνα. Έτσι, η μέση μηνιαία απόδοση του ομίλου Τιτάν για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο +5,3%. Παράλληλα, η μετοχή της Τιτάν υπεραποδίδει σημαντικά έναντι του FTSE Large Cap μέσα στο 2021, καθώς καταγράφει κέρδη 28%, έναντι 12% του δείκτη. Εάν συμπεριληφθεί η επιστροφή κεφαλαίου, η διαφορά μεγαλώνει, με την απόδοση της Τιτάν να ξεπερνά το 30%!

πιν

Οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Τιτάν για το α’ τρίμηνο του 2021 ήταν σε γενικές γραμμές καλύτερα των αναμενομένων, με την καθαρή κερδοφορία να διαμορφώνεται στα 15,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 15,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, κυρίως λόγω των βελτιωμένων λειτουργικών κερδών, των χαμηλότερων εξόδων χρηματοδότησης αλλά και κερδών από συναλλαγματικές διαφορές.

Η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί τη βασική αγορά δραστηριοποίησης του ομίλου, με το 61% του κύκλου εργασιών και το 67% περίπου των λειτουργικών κερδών (EBITDA) να προέρχονται από εκεί. Η Δ. Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος) περιλαμβάνει το 12,2% των πωλήσεων και 11,8% των λειτουργικών κερδών. Από την άλλη πλευρά, η Ν.Α. Ευρώπη αποτελεί το 10% των πωλήσεων, με το λειτουργικό περιθώριο (περιθώριο EBITDA) εκεί να είναι υψηλό, με αποτέλεσμα να αποτελεί το 20% των συνολικών λειτουργικών κερδών (EBITDA) του ομίλου. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) στην Ανατ. Μεσόγειο κατέγραψαν οριακά κέρδη παρά την υποχώρηση των πωλήσεων κατά 9%.

Αποτίμηση και μέρισμα

Ο εκτιμώμενος δείκτης EV/EBITDA προσεγγίζει τις 6,6 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2021, ενώ η συρρίκνωση του δανεισμού διαμορφώνει τον τρέχοντα δείκτη καθαρού δανεισμού προς λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στις 2,5 φορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανταγωνισμός στις ΗΠΑ διαθέτει σημαντικά υψηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών, εν αντιθέσει με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρείες, που παρουσιάζουν αντίστοιχους με αυτούς της Τιτάν.

Προοπτικές

Για τις προοπτικές του ομίλου Τιτάν δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούργιο από αυτά που είχα αναφέρει την προηγούμενη φορά, ωστόσο, επειδή η “επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης”, θέλω να επαναλάβω και να τονίσω μερικές ιδέες. Ξεκινώντας από την περιοχή από την οποία προέρχεται το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας, δηλαδή τις ΗΠΑ, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο-μαμούθ κατασκευής υποδομών ύψους 3 τρισ. δολ. Οι πωλήσεις νέων αλλά και υφιστάμενων κατοικιών έχουν ανοδική τάση το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα όχι μόνο τη διατήρηση, αλλά και την ενδυνάμωση των μεγεθών του ομίλου. Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, το σχέδιο “Next Generation” της Ε.Ε., ύψους 32 δισ. ευρώ, μεγάλο κομμάτι του οποίου αναμένεται να οδηγηθεί σε έργα υποδομών, πρόκειται να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση τσιμέντου τουλάχιστον για την επόμενη 5ετία. Παράλληλα, το Ελληνικό αλλά και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου αναμένεται να συνδράμουν στην αύξηση των μεγεθών του ομίλου. Τέλος, τα τελευταία δύο χρόνια έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται μια άνοδος στην οικοδομική δραστηριότητα της χώρας, ενώ την επόμενη πενταετία αναμένεται να ενταθεί, μετά και την εκτιμώμενη αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, αφού οι τράπεζες θα έχουν απελευθερωθεί από το βάρος των NPEs.

Τέλος, ο όμιλος αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου στις 29 Ιουλίου, ενώ μέσα στο β’ τρίμηνο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ακύρωση 4.122.393 ιδίων μετοχών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 5% των συνολικών μετοχών, αυξάνοντας, έτσι, τα κέρδη για τους υφιστάμενους μετόχους κατά 5,3% περίπου.

πιν


** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο” 

* Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ