ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου «σηκώνει το γάντι» στις τοποθετήσεις Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων

Στις βολές του Αλέξη Τσίπρα κατά του Πρωθυπουργού με αιχμή την απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρωτοβουλία για άρση των δικαιωμάτων πατέντας στα εμβόλια κατά της Covid-19 απάντησε το Μαξίμου, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί «να καλλιεργήσει εντυπώσεις».

«Να θυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί ξανά να καλλιεργήσει εντυπώσεις, αναζητώντας θετική δημοσιότητα, ότι η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό είχε διατυπωθεί σε παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε στήριξη της πρότασης του Ηλία Μόσιαλου που είχε δημοσιευθεί στην Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 6 Απριλίου του 2020» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν και τη σχετική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διάσκεψη Δωρητών κατά του Κορωνοϊού που διοργανώθηκε στις 4 Μαΐου 2020 στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response: «Η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης από τους πιο ευάλωτους. Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Συνεπώς, προσυπογράφω το κάλεσμα και άλλων ηγετών που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα».

Αυτή η θέση, όπως επισήμαναν οι πηγές από το Μαξίμου, εξακολουθεί να ισχύει. «Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πολύ αργότερα, για να πει ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα τη στιγμή που η χώρα αγωνιζόταν να εξασφαλίσει εμβόλια, και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έλεγαν ότι ακόμη κι αν είχαν τις πατέντες δεν θα μπορούσαν να τα παράξουν. Είναι η ίδια εποχή που ο κ. Τσίπρας αμφισβητούσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα που κατήρτιζε η κυβέρνηση λέγοντας στις 6 Νοεμβρίου ‘μας τάζουν ένα εμβόλιο το οποίο δεν υπάρχει’ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στις 11 Ιανουαρίου έλεγε ‘ότι με το ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτευχθεί ανοσία μέσα στο 2021’ και παράλληλα εξέφραζε την αντίθεσή του στην πρόταση Μητσοτάκη για ‘πράσινο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό’» σημείωσαν οι κυβερνητικές πηγές για να καταλήξουν: «Καλό θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσουν να κάνουν αρνητική αντιπολίτευση σε οτιδήποτε και να συμβάλουν στην εμβολιαστική καμπάνια προκειμένου να πειστούν όλοι οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ