ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: «Φλερτ» με τα προ πανδημίας επίπεδα

Αυξημένη τουριστική κίνηση ήδη από τον Μάρτιο, αυξημένη μέση δαπάνη τουριστών το πρώτο τρίμηνο του έτους αλλά και αυξημένες κρατήσεις και προγραμματισμένες πτήσεις για την συνέχεια μαρτυρούν οι τουριστικοί δείκτες για την πορεία του 2022, επισφραγίζοντας τις προβλέψεις ότι η τρέχουσα χρονιά θα προσεγγίσει κατά πολύ τα προ πανδημίας επίπεδα, δίνοντας μια ανάσα στον κλάδο-κλειδί για την οικονομία. Την ίδια στιγμή βέβαια οι ανασφάλειες δεν έχουν καμφθεί, συγκρατώντας την αισιοδοξία των επιχειρηματιών του κλάδου.

Η μεγάλη διάθεση των τουριστών για ταξίδια στην Ελλάδα, προδιαγράφηκε ήδη από τις αρχές της χρονιάς, όπου παρά την εξάπλωση της Όμικρον, οι κρατήσεις συνέχισαν να προστίθενται στα κιτάπια των τουριστικών επιχειρήσεων. Ακόμα και σήμερα μάλιστα παραμένει ακμαία, με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται στους τοπ προορισμούς διακοπών παγκοσμίως και τους φορείς του κλάδου να επισημαίνουν ότι «revenge travellers» – όσοι δηλαδή θέλουν να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο των δύο προηγούμενων πανδημικών ετών – και last minute τουρίστες θα προστεθούν στις αφίξεις του καλοκαιριού.

Αισιοδοξία από τους περισσότερους τουριστικούς δείκτες

Την προαναφερθείσα διάθεση επιβεβαιώνουν και τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία για αφίξεις και εισπράξεις, τα οποία δείχνουν ισχυρή ανάκαμψη του κλάδου παρότι οι δυνατοί μήνες του καλοκαιριού δεν έχουν μπει. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 318,9% και τα έσοδα κατά 404% τον φετινό Μάρτιο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τους 414,3 χιλ. ταξιδιώτες και τα 196,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τον ίδιο μήνα το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 77 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 68 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2019.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ