ΕΛΛΑΔΑ

Βοηθήστε τα παιδιά να διαβάζουν μόνα τους

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα τα οποία καλούνται παιδιά και γονείς να κάνουν, είναι να διαχειριστούν τη μελέτη για το σχολείο στο σπίτι. Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και συχνά καταλήγει σε τσακωμούς ή, ακόμη χειρότερα, σε ατελείωτες ώρες συνεχόμενου διαβάσματος το οποίο λήγει τελικά στη 1 το βράδυ.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια αντιμετώπιση της κατάστασης δεν είναι βιώσιμη ούτε για εσάς, αλλά ούτε και για τα παιδιά. Είναι σημαντικό όλοι να ξεκουράζεστε και λίγο. Ακόμη πιο σημαντικό είναι να μάθετε από νωρίς στα παιδιά πως πρέπει να κάνουν τα μαθήματά τους και μόνα τους.

Η αξία της μελέτης στο σπίτι
Αρχικά, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η μελέτη στο σπίτι δεν είναι τιμωρία για τα παιδιά (ούτε και για τους γονείς). Η αξία της μελέτης στο σπίτι είναι μεγάλη, καθώς έχει ως στόχο να κατανοήσουν τα παιδιά καλύτερα το υλικό που έμαθαν στο σχολείο. Παράλληλα, συμβάλλει στο να αναπτύξουν σωστές συνήθειες στο διάβασμα και να γίνουν πιο υπεύθυνα. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένα νόημα στο να κάνετε εσείς τα μαθήματα των παιδιών για εκείνα.

Βέβαια, αν τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια, είναι πολύ σημαντικό να τους την προσφέρετε απλόχερα. Απλώς πρέπει παράλληλα να συνειδητοποιήσουν ότι η μελέτη είναι δική τους ευθύνη, αλλά μπορούν να στηριχθούν στη βοήθειά σας για όσα δεν γνωρίζουν.

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να διαβάζουν μόνα τους

⦁ Αποφυγή περισπασμών
Πρέπει να καθορίσετε ένα συγκεκριμένο σημείο στο σπίτι όπου θα κάνουν πάντα τα μαθήματά τους και στο οποίο θα μπορούν να αποφύγουν τους περισπασμούς. Αν έχουν όλα όσα χρειάζονται σε ένα σημείο, θα αρχίζουν μόνα τους τη δουλειά τους χωρίς να χρειάζονται βοήθεια να οργανωθούν.

⦁ Οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί
Οι στόχοι που θα θέσετε στα παιδιά θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί. Δηλαδή, μην περιμένετε ότι θα κάνουν τα πάντα μόνα τους αμέσως. Είναι σημαντικό να δείξετε κατανόηση. Μπορείτε να συμφωνήσετε ότι θα προσπαθήσουν να λύσουν τις πρώτες Χ ασκήσεις πριν σας ζητήσουν βοήθεια, για παράδειγμα.

⦁ Διδάξτε τους πώς να μαθαίνουν μόνα τους
Πρέπει να τους διδάξετε πώς να μαθαίνουν μόνα τους. Για παράδειγμα, πώς να αναζητούν πληροφορίες που δεν γνωρίζουν ή λέξεις στο λεξικό (το Google είναι πάντα μια λύση, φυσικά, αλλά πρέπει επίσης να τους μάθετε πώς να το χρησιμοποιούν σωστά).

Αυτά είναι μερικά από όσα μπορείτε να δοκιμάσετε. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να αξιοποιήσετε και τη βοήθεια των ειδικών. Στα Φροντιστήρια ΕνΤάξη  κύριο μέλημα αποτελεί η συνεχής πρόοδος των μαθητών. Με την κατάλληλη καθοδήγηση, τα παιδιά μαθαίνουν να μελετούν σωστά. Οπότε αν θέλετε να βρείτε φροντιστήριο στον Κορυδαλλό  , αυτή είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ