ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά -2,18% στις 881 μονάδες για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Βουτιά 2,18% που το έφερε στις 881 μονάδες σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε να μείνει στη ζώνη των 900 μονάδων, οι ισχυροί τριγμοί στις διεθνείς αγορές, αλλά και το μίνι κραχ στα κρυπτονομίσματα, ενέτεινε το risk off στην αγορά, προκαλώντας σοβαρές απώλειες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,18% στις 881,04 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 896,01 μονάδων (-0,52%) και 879,15 μονάδων (-2,39%). Ο τζίρος ανήλθε στα 98,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 3,3 εκατ. τεμάχια.

Το διεθνές risk off χτύπησε και το Χρηματιστήριο της Αθήνας
Η εικόνα του τζίρου σήμερα επηρεάστηκε από τα τρία πακέτα των 1,4 εκατ. συνολικά τεμαχίων που άλλαξαν χέρια στον ΟΤΕ, αξίας πάνω από 20 εκατ., τα οποία αντιστοιχούν στο 0,31% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,12%, στις 2.134,27 μονάδες, ενώ στο -2,84% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.347,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,06% στις 566,33 μονάδες.

Αν και τις προηγούμενες ημέρες το ΧΑ είχε καταφέρει να ελέγξει τις αρνητικές επιδράσεις από τις διεθνείς αγορές, σήμερα “λύγισε” υπό το βάρος ενός διεθνούς κύματος αποφυγής κινδύνου (risk off), εξαιτίας αφενός των φόβων για τον πληθωρισμό και αφετέρου της αδυναμίας προσδιορισμού των επεκτάσεων ενός κραχ στα κρυπτονομίσματα. Άλλωστε στην εν λόγω αγορά χάθηκαν περίπου 500 δισ. δολάρια μέσα σε 24 ώρες και ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια κεφάλαια έχει αγγίξει αυτή η απώλεια.

Το “ετερόφωτο” ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπορεί να μην επηρεαστεί από ένα μεγάλο rotation στις κεφαλαιακές ροές που πιθανόν να πυροδοτηθεί σε ένα σενάριο αλλαγών στο μείγμα της νομισματικής πολιτικής εξαιτίας του πληθωρισμού. Βέβαια, ένα τέτοιο σενάριο στην Ευρωζώνη έχει προς ώρας μικρές πιθανότητες, εντούτοις οι αγορές, ως προεξοφλητικός μηχανισμός, δεν μπορούν να μην εντάξουν και αυτό το σενάριο.

Και το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι το εξής: θα επηρεάσει την ελληνική αγορά ένα σενάριο με ελαφρώς πιο αυστηρή νομισματική πολιτική; Σαφώς θα επηρεάσει το κόστος δανεισμού των εισηγμένων, οι οποίες μετά από μια δεκαετία χαμηλής επενδυτικής εμπιστοσύνης βρήκαν το παράθυρο για αναδιάρθρωση του δανεισμού τους σε πιο ευνοϊκούς όρους. Εάν η νομισματική πολιτική επηρεάσει τις αποδόσεις δανεισμού, τότε οι εισηγμένες που δεν πρόλαβαν να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις βελτίωσης του δανειακού τους προφίλ θα δουν τα μεγέθη τους να επηρεάζονται. Έτσι σε αυτό το περιβάλλον οι προσαρμογές των χαρτοφυλακίων είναι ένα βήμα που λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενο, ειδικά από ξένα χαρτοφυλάκια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα που αξιολογούν τα θεμελιώδη και τις προοπτικές ενός τίτλους.

Σε αναζήτηση στηρίξεων
Βέβαια τα θετικά μηνύματα για την Ελλάδα δεν έχουν εκλείψει, με τη Moody’s να επανέρχεται λίγα 24ωρα πριν την προγραμματισμένη αξιολόγησή της για την Ελλάδα και να αναφέρει ότι η πλήρης και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν στην Ελλάδα την υψηλότερη ώθηση στο ΑΕΠ σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, και θα μειώσουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, και η Bank of America βλέπει πολλούς λόγους για να είναι αισιόδοξη για την Ελλάδα και τις προοπτικές της οικονομίας και των τραπεζών, αν και οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν και απαιτούν την ισχυρή πολιτική δέσμευση και τη συνεχή επαγρύπνηση των αρχών. Αυτά είναι τα συμπεράσματα της αμερικάνικης τράπεζας μετά το διήμερο virtual event που οργάνωσε με τους πελάτες της (10-11 Μαΐου) και με θέμα τη χώρα μας.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και ΕΥΔΑΠ σημείωσαν απώλειες 4,42% και 4,29% αντίστοιχα, με τις ΕΧΑΕ, Motor Oil, Alpha Bank, ΔΕΗ και Βιοχάλκο να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 3%. Άνω του -2% ήταν η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Λάμδα, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και Eurobank.

Οι απώλειες σε Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Φουρλή, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, ο Titan με +0,35% και η Τέρνα Ενεργειακή με +0,16%, ήταν οι δύο τίτλοι που “διασώθηκαν” στον FTSE 25.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ