Υπόθεση Novartis: Αίτημα για την άρση προστασίας μαρτύρων κατέθεσαν 6 πολιτικοί

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 3΄
Υπόθεση Novartis: Αίτημα για την άρση προστασίας μαρτύρων κατέθεσαν 6 πολιτικοί

Aίτημα, που αν γίνει δεκτό θα προκαλέσει σημαντικές εξελίξεις στη διερεύνηση για την εμπλοκή πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis, υποβλήθηκε στο δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, που έχει επιληφθεί έπειτα από απόφαση της Βουλής για περαιτέρω δικαστική έρευνα, η οποία επικεντρώνεται στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Το αίτημα αφορά στην άρση του καθεστώτος προστασίας για τους μάρτυρες, που φέρουν τις κωδικές ονομασίες «Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», οι οποίοι ήταν και οι μοναδικοί που ενοχοποίησαν πριν από τέσσερα χρόνια δέκα πολιτικά πρόσωπα, χωρίς ωστόσο έως σήμερα οι καταγγελίες τους να επιβεβαιωθούν από άλλα στοιχεία ή άλλες πηγές.

Για την άρση της προστασίας τους το αίτημα υποβλήθηκε προς το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου από έξι πολιτικούς, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν από τους συγκεκριμένους προστατευόμενους μάρτυρες στο σκάνδαλο της Novartis. H αίτηση υπογράφεται από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του Ευάγγελο Βενιζέλο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον πρώην επίτροπο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο.

Και οι έξι πολιτικοί –για τους τρεις από αυτούς η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο (Σαμαρά, Βενιζέλο, Στουρνάρα), ενώ για τους άλλους τρεις είναι ακόμα ανοικτή στη Δικαιοσύνη– με την κοινή τους αίτηση αιτιολογούν γιατί πρέπει να αρθεί η προστασία των εν λόγω μαρτύρων, τους οποίους χαρακτηρίζουν από την αρχή της ιστορίας ψευδομάρτυρες, ώστε να εξεταστούν χωρίς «κουκούλα», δηλαδή με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους και «ενώπιος ενωπίω» με τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Οι υπογράφοντες την αίτηση πολιτικοί, αφού εξηγούν με λεπτομέρειες τον ρόλο των προστατευόμενων μαρτύρων για το στήσιμο της ενοχοποίησης των πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis, παραθέτουν νομικά και συνταγματικά επιχειρήματα υπέρ της άποψης της άρσης της προστασίας τους. «Είναι πρόδηλο», τονίζουν, «ότι δεν πρέπει να καταθέσουν οι εν λόγω ψευδομάρτυρες ουσιαστικά ως μάρτυρες συγκάλυψης των ποινικών ευθυνών των κατηγορουμένων υπό καθεστώς προστασίας».

Πάντως, η αίτηση των πολιτικών έρχεται προς επίρρωσιν της δικαστικής διαδικασίας που έχει δρομολογηθεί στον Αρειο Πάγο, προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει τελικά με αυτούς τους μάρτυρες, καθώς η ανάκριση στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ηδη η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου, αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έχει κληρωθεί από τη Βουλή και μετέχει στις ανακρίσεις, ετοιμάζεται να υποβάλει τις αμέσως επόμενες ημέρες την πρότασή της για τη συνέχιση ή μη της προστασίας αυτών των μαρτύρων, πρόταση που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα με τους προστατευόμενους μάρτυρες θα ξεκαθαριστεί σύντομα με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου και αν η προστασία τους αρθεί, τότε οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν εκτιμάται πως θα προσδώσουν νέα τροπή στην πολύκροτη υπόθεση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Μοιραστείτε το άρθρο